Καλύτερη επιβίωση για τις καρκινοπαθείς που έχουν συναισθηματική υποστήριξη

Καλύτερη επιβίωση για τις καρκινοπαθείς που έχουν συναισθηματική υποστήριξη

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης όταν αισθάνονται ότι έχουν την συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι από τις 168 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, 95 είχαν υψηλή κοινωνικότητα, δηλαδή είχαν σχέσεις που τις έκαναν να αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλείς και στενά συνδεδεμένες με τουλάχιστον ένα πρόσωπο.

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, το 59% αυτών των γυναικών ήταν εν ζωή, εν αντιθέσει με το 38% αυτών που είχαν λιγότερους κοινωνικούς δεσμούς.

Πιο αναλυτικά, η Δρ Σούζαν Λουτγκεντορφ και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 168 ασθενείς από την ημέρα του χειρουργείου τους για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών. Όλες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κοινωνική υποστήριξη και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Το 95% είχε μεγάλη συναισθηματική στήριξη. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν συνεκτίμησαν την κατάθλιψη και άλλους παράγοντες (ηλικία, στάδιο καρκίνου κ.α.) η κοινωνική υποστήριξη από μόνη της, συσχετιζόταν με καλύτερη επιβίωση.

Όσες λοιπόν αισθάνονταν ότι είχαν έντονη υποστήριξη από το περιβάλλον τους, είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αντίθετα, η πρακτική υποστήριξη (κάποιος να σε πάει στον γιατρό ή να σε βοηθήσει με τα ψώνια και τις δουλειές του σπιτιού) δεν είχε όφελος για την επιβίωση.

Είναι πολλοί οι λόγοι που η συναισθηματική υποστήριξη επηρεάζει την επιβίωση. Οι γυναίκες με στενές συναισθηματικές σχέσεις ενδεχομένως να βιώνουν λιγότερο άγχος, που με τη σειρά του επηρεάζει την έκβαση της νόσου. Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς που έχουν την υποστήριξη φίλων και συγγενών έχουν καλύτερη συμμόρφωση στην θεραπεία τους.

health.in.gr