Νεφρική Ανεπάρκεια

Αναζήτηση

Νεφρική Ανεπάρκεια


Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά είναι ανίκανα να εκτελούν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, τοξικές ουσίες όπως είναι η ουρία και η κρεατινίνη συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν στον οργανισμό κούραση, αδυναμία, ναυτία και ανορεξία. Όταν το επίπεδο της κρεατινίνης αυξηθεί πολύ, τότε ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει αιμοκάθαρση.

Στη νεφρική ανεπάρκεια, αυξάνεται ο όγκος του νερού στο σώμα, λόγω κατακράτησης υγρών και αλάτων τα οποία δεν αποβάλλονται από τους νεφρούς, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ιστοί, να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και να παρουσιάζεται πρήξιμο. Επιπλέον τα νεφρά δεν αποβάλλουν τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, με συνέπεια οι βλαβερές ουσίες να μαζεύονται στο σώμα. Ακόμα, δεν αποβάλλεται το φώσφορο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση του και αντίστοιχα να μειώνεται η συγκέντρωση ασβεστίου, το οποίο οδηγεί σε σκελετικά προβλήματα. Τέλος, οι νεφροί παράγουν ανεπαρκή ποσότητα ερυθροποιητίνης, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε μείωση του αιματοκρίτη και αναιμία.

Οι πιο κοινές αιτίες που προκαλούν τη νεφρική ανεπάρκεια είναι ο διαβήτης και η υπέρταση.

Μεταμόσχευση νεφρού

Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεραπευτικό μέσον εναντίον του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.