Οι υδατάνθρακες σχετίζονται με επιθετικότερο καρκίνο του μαστού

Οι υδατάνθρακες σχετίζονται με επιθετικότερο καρκίνο του μαστού

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά αρτοσκευάσματα και υδατάνθρακες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιθετικότερου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλού γλυκαιμικού φορτίου και καρκίνων του μαστού που δεν έχουν υποδοχείς για οιστρογόνα, οι λεγόμενοι ER-αρνητικοί καρκίνοι.

Υψηλό γλυκαιμικό φορτίο σημαίνει ότι η διατροφή είναι πλούσια σε φαγητά που προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου του αίματος, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα από κατεργασμένο αλεύρι, πατάτες και γλυκά.

Η Δρ Ισαμπέλ Ρομιέ από το Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα του Καρκίνου με έδρα τη Λυών της Γαλλίας μελέτησε σχεδόν 335.000 γυναίκες που είχαν πάρει μέρος σε ευρωπαϊκή διαρκή έρευνα για τους διατροφικούς παράγοντες και τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι 11.576 εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού σε διάστημα 12 ετών. Συνολικά δεν προέκυψε σχέση μεταξύ κινδύνου καρκίνου του μαστού και γλυκαιμικού φορτίου, αλλά όταν οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ER-αρνητικό καρκίνο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Εκείνες που εντάσσονταν στην ομάδα με το υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο είχαν 158 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, έναντι 11 στην ομάδα με το χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή 36% υψηλότερος κίνδυνος.

Οι ER-αρνητικοί όγκοι αναλογούν στο ένα τέταρτο των καρκίνων του μαστού. Έχουν κακή πρόγνωση σε σχέση με τους ER-θετικούς, επειδή τείνουν να αναπτύσσονται γρηγορότερα και δεν είναι ευαίσθητοι στις ορμονικές θεραπείες.

health.in.gr