Ουρηθρίτιδα

Αναζήτηση

Ουρηθρίτιδα

                                             

Ουρηθρίτιδα είναι η φλεγμονή της ουρήθρας που προκαλείται είτε από το γονόκκοκο είτε από άλλους παράγοντες, όπως είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η μονίλια και οι τριχομονάδες. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια γονόρροια με σοβαρές επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας εμφανίζονται στους άνδρες 3 έως 5 ημέρες μετά από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • φαγούρα και κάψιμο στην ουρήθρα
  • πόνο κατά την ούρηση
  • πυώδη έκκριση από την ουρήθρα

Τα συμπτώματα της γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας εμφανίζονται στις γυναίκες 3 έως 5 ημέρες μετά από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • πυώδη και δύσοσμη κολπική έκκριση
  • πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, εξελίσσεται σε χρόνια γονόρροια με επιπλοκές στους άνδρες, όπως γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, γονοκοκκική φαρυγγίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα, επιδιδυμίτιδα με κίνδυνο στείρωσης, ορχίτιδα, πρωκτίτιδα, μόλυνση του ορθού εντέρου, προστατίτιδα και στις γυναίκες γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, γονοκοκκική φαρυγγίτιδα, γονοκοκκική αρθρίτιδα κολπίτιδα, σαλπιγγίτιδα με κίνδυνο στείρωσης, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, πρωκτίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Τα πρώτα βήματα της διάγνωσης περιλαμβάνουν την κλινική εξέταση και τη λήψη εκκρίματος από τον κόλπο. Στη συνέχεια γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις και προσδιορίζεται η ευαισθησία του μικροβίου σε αντιβιοτικά.

Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ουρηθρίτιδας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και αποχή από τη σεξουαλική επαφή.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Μπορείτε να προλάβετε την ουρηθρίτιδα διατηρώντας ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.