Μυκητίαση

Αναζήτηση

Μυκητίαση

                                                      

Η μυκητίαση είναι μία συνηθισμένη λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από διάφορα είδη μυκήτων Candida albicans και εκδηλώνεται αρχικά με την ανάπτυξη κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στο σώμα, στην περιοχή των μηρών και των γεννητικών οργάνων, στα άκρα ή στα νύχια. Η ανάπτυξη του μυκήτων Candida albicans εντείνεται υπό την επίδραση κάποιων παραγόντων, όπως η λήψη κάποιων αντιβιοτικών, ο διαβήτης, οι συχνές ενδοκολπικές πλύσεις, το σπιράλ, η εγκυμοσύνη, η ελλιπής υγιεινή και η λήψη κορτιζόνης.

Πως μεταδίδεται;

  • μέσω της δερματικής επαφής
  • μέσω χρήσης μολυσμένων αντικειμένων, όπως χτένες, πετσέτες, πλάτες καθισμάτων
  • μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα (γάτες, σκύλους, βοοειδή, άλογα ή άγρια ζώα)
  • μέσω της θάλασσας ή της πισίνας, εξαιτίας της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2 έως 38 εβδομάδες ή ενδεχομένως και περισσότερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα των μυκήτων εξαρτώνται από το σημείο μόλυνσης, κατά συνέπεια:

  • οι μύκητες στο δέρμα προκαλούν αποχρωματισμένες κηλίδες
  • οι μύκητες στα πόδια προκαλούν δερματικό εξάνθημα, ερυθρότητα, έντονη φαγούρα και συχνά δυσοσμία
  • μύκητες στα νύχια παραμορφώνουν το σχήμα και το χρώμα και αναδίδουν δυσάρεστη οσμή
  • η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων προκαλεί στους άνδρες συμπτώματα όπως, φαγούρα, κόκκινες κηλίδες, κάψιμο, ερεθισμό και έκκριση υγρού από το άκρο του πέους ενώ στις γυναίκες, φαγούρα, ξηρότητα και ερυθρότητα γύρω από τον κόλπο, το αιδοίο ή τον πρωκτό και διαταράσσει τη φυσιολογική κολπική έκκριση

Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία της μυκητίασης εξαρτάται από το σημείο που αναπτύσσεται ο μύκητας και συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη δισκίων και/ή την επάλειψη της πληγείσας περιοχής με αντιμυκητιασική αλοιφή ή τη χρήση κολπικών αλοιφών και υπόθετων.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της μυκητίασης του δέρματος και των νυχιών γίνεται με κλινική εξέταση ενώ του κόλπου με μικροσκοπική εξέταση κολπικού υγρού.

Πως μπορεί να προληφθεί;

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε τη μυκητίαση είναι να προσέχετε την υγιεινή σας, να μην εκθέτετε τα πόδια σας γυμνά σε επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες (αποδυτήρια γυμναστηρίου), να μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό) ή σε μικρόβια, φορώντας ακατάλληλα εσώρουχα ή χρησιμοποιώντας ξένη πετσέτα. Αν έχετε παρουσιάσει δερματική μυκητίαση αποφύγετε τη χρήση αντιβιοτικών και χρησιμοποιείτε κατά αποκλειστικότητα πετσέτες, αντικείμενα τουαλέτας, χτένες κτλ.