Τα νεότερα (και ακριβότερα) stent δεν είναι κατάλληλα για όλους τους καρδιοπαθείς

Τα νεότερα (και ακριβότερα) stent δεν είναι κατάλληλα για όλους τους καρδιοπαθείς

Πολλοί καρδιοπαθείς υποβάλλονται στην εμφύτευση νεότερων και ακριβότερων stent, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο αν υπερέχουν των κλασσικών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Εκτός του ότι είναι πολύ ακριβότερα, τα επικαλυμμένα με φαρμακευτικές ουσίες stent προϋποθέτουν τη λήψη ασπιρίνης και άλλων αντηπτικών φαρμάκων για μεγαλύτερο διάστημα μετά το χειρουργείο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβάλλονται τυχόν άλλα χειρουργεία λόγω κινδύνου αιμορραγίας.

«Ορισμένοι ασθενείς που έχουν εμφυτευμένο stent διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποβληθούν εκ νέου στην διαδικασία της εμφύτευσης, λόγω εμπλοκής του. Σε αυτούς, κυρίως διαβητικοί και άτομα με στενές αρτηρίες, τα επικαλυμμένα με φάρμακα stent μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη της απόφραξης άρα και στην αποφυγή νέου χειρουργείου», εξηγεί ο Δρ Ρομπερτ Γιε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Αλλά στα άτομα των οποίων τα stent δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφραχθούν ευθύς εξαρχής, είναι προτιμότερα τα κλασσικά μεταλλικά εμφυτεύματα. Είναι εξίσου λειτουργικά και πιο οικονομικά. «Οι μη διαβητικοί ασθενείς που έχουν μεγάλες αρτηρίες και μικρές αποφράξεις, έχουν χαμηλό ποσοστό επαναστένωσης, άρα τα μεταλλικά stent είναι καλή επιλογή», σημειώνει ο Δρ Γιε.

Ιδανικά, οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τον εξατομικευμένο κίνδυνο ανάγκης επανάληψης της διαδικασίας και των συνεπειών που συνεπάγεται η επιλογή stent.

 

Η έρευνα

Ο Δρ Γιε και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία για 1,5 εκατ. ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε εμφύτευση stent το διάστημα 2004-2010 στις ΗΠΑ. Σχεδόν τα δύο τέταρτα είχαν χαμηλό κίνδυνο επανάληψης της εμφύτευσης αλλά έλαβαν επικαλυμμένο με φάρμακα stent. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα υψηλού κινδύνου ήταν 80%

Επιπλέον, οι γιατροί διαφοροποιούνται πολύ ως προς την χρήση των νεότερων stent: ξεχωριστοί χειρούργοι χρησιμοποιούσαν τα νεότερα stent στο 2% με 100% των περιπτώσεων.

Ο Δρ Γιε εκτιμά ότι αν οι μισοί ασθενείς χαμηλού κινδύνου που είχαν πάρει μεταλλικό stent αντί για επικαλυμμένο, το κράτος θα είχε γλιτώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και 340 δολάρια ανά χειρουργική επέμβαση.

health.in.gr