Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ADHD) σε παιδιά και αλλαγή διαιτολογίου: Ασαφή ακόμη τα οφέλη

Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ADHD) σε παιδιά και αλλαγή διαιτολογίου: Ασαφή ακόμη τα οφέλη

 Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με παιδοψυχίατρους και ψυχίατρους ολοκλήρωσαν πρόσφατα μία εκτεταμένη πολυσέλιδη έκθεση η οποία συγκεντρώνει κριτικά τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο πεδίο της σημαντικότητας της διατροφής σε παιδιά και νέους ανθρώπους με διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

 Η επιστημονική έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν πιθανά οφέλη από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών με διαταραχή ελλειματικής προσοχής, αλλά εκλείπει η τεκμηριωμένη γνώση γύρω από το ζήτημα.

Η εκτεταμένη έκθεση καλύπτει το πεδίο της επιστημονικής βιβλιογραφίας αναφορικά με την σημαντικότητα της δίαιτας σε παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

 "Το συμπέρασμά μας είναι ότι απαιτείται περισσότερη ερευνητική προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η αλλαγή της δίαιτας είναι πιθανόν να βελτιώσει την κατάσταση των παιδιών με διαταραχή ελλειματικής προσοχής’’, δήλωσε ο καθηγητής παιδιατρικής διατροφής Kim Fleischer Michaelsen του Πανεπιστημιακού Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ζωής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της μελέτης.

 Ο Καθηγητής Kim Fleischer υπογραμμίζει ότι οι ερευνητικές προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν:

 "Αρκετές από τις μελέτες δείχνουν ότι, για παράδειγμα τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια μετριάζουν τα συμπτώματα. Άλλες μελέτες δεν εντοπίζουν καμία επίδραση. Οι δίαιτες«αποκλεισμού» είναι επίσης ελπιδοφόρες. Οι τελευταίες εξετάζουν εάν υπάρχει κάτι στη δίαιτα του παιδιού το οποίο τα παιδιά δεν μπορούν να καταναλώσουν χωρίς να υπάρχουν δυσμενείς παρενέργειες. Παρ’όλα αυτά δεν έχουμε πλήρη γνώση σχετικά με το ποιά παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας θα επωφεληθούν από τις αλλαγές στο διαιτολόγιό τους, το πόσο θετική θα είναι η επίδραση και το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και τι σημαίνουν οι αλλαγές στη γενικότερη υγεία των παιδιών’’.

 Οι αλλαγές στο διαιτολόγιο δεν είναι ευεργετικές για όλα τα παιδιά

 Η έκθεση δείχνει ότι δεν επωφελούνται όλα τα παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής-υπερκινητικότητας από αλλαγές στο διαιτολόγιό τους, και ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι προσδιοριστικοί παράγοντες. Ο Tine Houmann, ο οποίος είναι Σύμβουλος στο Κέντρο Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής αναφέρει σχετικά:

 "Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαταραχής ελλειματικής προσοχής, και οι αποσπάσεις γεννώνται πιθανών τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με διαταραχή ελλειματικής προσοχής αντιδρούν πολύ διαφορετικά τόσο στην φαρμακευτική αγωγή όσο και στις αλλαγές στο διαιτολόγιο. Έτσι, απαιτείται να μελετηθεί ποιά παιδιά επωφελούνται από τις αλλαγές στο διαιτολόγιό τους, και εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προβλέψουν ακριβώς αυτό’’.

 Απαιτούνται πιο εκτεταμένες και μακροσκελείς έρευνες

 Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι με την απόκτηση περισσότερων τεκμηριωμένων γνώσεων γύρω από το θέμα, είναι πιθανόν να μειωθεί η χρήση ή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και τουναντίον να γίνει δυνατή η ανάπτυξη μίας εξειδικευμένης διαιτολογικής συμβουλευτικής για τα παιδιά.

 ΠΗΓΗ: 

http://www.news-medical.net/news/20120425/Study-shows-not-all-ADHD-children-benefit-from-dietary-changes.aspx?page=2