Οι άνθρωποι μπορεί να είναι παχύσαρκοι αλλά και υγιείς ταυτόχρονα

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι παχύσαρκοι αλλά και υγιείς ταυτόχρονα

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι παχύσαρκοι αλλά ταυτόχρονα σωματικά υγιείς και δραστήριοι χωρίς να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Το «μυστικό» είναι να είσαι «μεταβολικά σε φόρμα» δηλαδή να μην έχεις υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία ή αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, και να αθλείσαι.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 43.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι τα περιττά κιλά από μόνα τους δεν επισύρουν μεγάλους κινδύνους για την υγεία.

Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν παχύσαρκοι. Εκ των 18.500, οι μισοί χαρακτηρίστηκαν μεταβολικά υγιείς μετά από σωματική εξέταση που τους έγινε και εργαστηριακά τεστ.

Αυτή η υποομάδα των μεταβολικά υγιών παχύσαρκων ατόμων που δεν έπασχαν από διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση, ήταν γενικά σε καλύτερη φυσική κατάσταση και γυμνάζονταν περισσότερο από τους άλλους παχύσαρκους του δείγματος.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης ή θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο ήταν όμοιος με αυτόν ανθρώπου που είχαν το ιδανικό βάρος και ο μισός, συγκριτικά με αυτόν των λιγότερο μεταβολικά υγιών παχύσαρκων ατόμων.

Ο Δρ Φρανσίσκο Ορτέγκα εξηγεί ότι η μελέτη αποδεικνύει πως όσο περισσότερο γυμνάζεται κανείς τόσο πιο υγιής μπορεί να είναι, ακόμη και στην περίπτωση των περιττών κιλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν κυρίως καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, με καλό μορφωτικό επίπεδο και εργάζονταν σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

health.in.gr