Οι επιπτώσεις του μνημονίου στην υγεία και την περίθαλψη

Οι επιπτώσεις του μνημονίου στην υγεία και την περίθαλψη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο HealthWorld 2012 με θέμα «Επανεξετάζοντας και Αναθεωρώντας το Μνημόνιο – Οι Επιπτώσεις στην Υγεία και την Περίθαλψη», στο ξενοδοχείο Athens Hilton. Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι το πρόβλημα της Υγείας στη χώρα είναι συστημικό και ότι πρέπει να θεραπεύουμε το αίτιο της ασθένειας και όχι τα συμπτώματά της. Δυστυχώς, παρά τα επιμέρους ευκαιριακά επιτεύγματα, για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλωθήκαμε με τα συμπτώματα και χωρίς αμφιβολία συχνά αυτό συνέβη εξαιτίας λαϊκών πιέσεων. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια που εμποδίζουν το σύστημα Υγείας να αυξήσει την απόδοσή του σε πιο αποδεκτά και επιθυμητά επίπεδα.

Ο κ. Γραμματίδης αναγνώρισε ότι κάποια θετικά μέτρα λήφθηκαν, κάποια άλλα πυροσβεστικά μέτρα πάρθηκαν, επεσήμανε όμως οτι η συνολική λύση δεν δόθηκε, το πρόβλημα διογκώθηκε, το σύστημα Υγείας καταρρέει μαζί με την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Και το χειρότερο είναι ότι μαζί μ’ αυτό κλονίζεται και το κοινωνικό οικοδόμημα κάτω από το βάρος της δίκαιης ή άδικης ενοχοποίησης όλων ανεξαιρέτως των λειτουργών της Υγείας στην χώρα. Η έλλειψη πολιτικής για την Υγεία κατέστη μείζον εθνικό θέμα και μια από τις βασικότερες γενεσιουργούς αιτίες της δημοσιονομικής μας κατάρρευσης.

Ο κ. Γραμματίδης πρότεινε την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Υγεία με ορίζοντα 20ετίας. Ενός σχεδίου στην εκπόνηση του οποίου οφείλουν να συνεισφέρουν όλοι οι λειτουργοί της Υγείας της χώρας παραμερίζοντας τις όποιες μεταξύ τους διαφορές και τις όποιες συντεχνιακές ή κλαδικές ημερήσιες διατάξεις και σκοπιμότητες. Και κατέληξε λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει καμιά άλλη σκοπιμότητα παρά μόνον εκείνη πού εξυπηρετεί το αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στην Υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας και πληρότητας των υπηρεσιών υγείας καθώς και η άμεση πρόσβαση σε αυτές του συνόλου των πολιτών. Ο υπουργός αναγνώρισε τις δυσμενής συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της Υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση των δαπανών, μέσω σειρά μεταρρυθμίσεων. Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς φαρμάκων είναι επιτακτική σε αντίθεση με τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής επισήμανε πως τα χρέη του κράτους προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχονται πλέον στο 1,8 δισ. και τόνισε ότι « ο ΣΦΕΕ επιθυμεί να είναι μέρος της λύσης για την διαφύλαξη της Υγείας και όχι του προβλήματος » δηλώνοντας ανοικτός σε διάλογο. Σημείωσε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση με ρητή γραπτή δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι μετά την καταβολή της δόσης του δανείου που αναμένει η χώρα μας, θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσα στο 2012, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Κυβέρνησης με σαφείς, απλούς όρους Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων είναι μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να αποτελεί τον πάροχο που πιστώνει ουσιαστικά και επί σειρά ετών ένα σύστημα χωρίς προοπτική βιωσιμότητας».

Περαιτέρω, ο κος Φρουζής, τόνισε, πως «οι στόχοι υπερσυμπίεσης του προϋπολογισμού του φαρμάκου για το 2013-2014 ισοδυναμούν με πλήρη κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης με αποτέλεσμα να στραφούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υπερδιπλασιασμό των συνολικών δαπανών για την υγεία».

O κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί με διαφάνεια η πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων του μνημονίου με ταυτόχρονη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών και συστηματική παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μόνο τότε θα μπορούμε να συζητάμε για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων στην Ελληνική αγορά ,την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους και τη προβλεψιμότητα για το καλύτερο προγραμματισμό των επιχειρήσεων του κλάδου.

 

Βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως συνοψίστηκαν από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο, είναι:

• Oι επιπτώσεις του Μνημονίου στο τομέα της Υγείας, που δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις, οι προβλέψεις του, που στην πλειονότητα δεν είναι εφικτές καθώς και οι προτεινόμενες πολιτικές του που κρίνονται ατελέσφορες.

• Η συμπίεση της δαπάνης για το φάρμακο δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην ευρύτερη εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων.

• Οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποδιαίστερες των αναγκών χρηματοδότησης της ασφάλειας υγείας και του ΕΟΠΠΥ, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα σε έλλειμμα 2 δισ.

• Επιτακτική ανάγκη νέας χρηματοδοτικής βάσης, που μπορεί να περιλαμβάνει ειδική φορολογία σε βλαπτικά προϊόντα, εισαγωγή κοινωνικού ΦΠΑ και συμμετοχή ασθενών στο κόστος.

• Τα χρέη στο ΕΣΥ και στο ΕΟΠΠΥ μετακυλούν το κόστος στους πολίτες, και ευελπιστούμε ότι στην επόμενη δόση θα προβλεφθεί η αποπληρωμή τους.

• Πρέπει να υπάρξουν κλειστοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομειακά ιδρύματα, στα κέντρα υγείας και στις υγειονομικές περιφέρειες ώστε ο έλεγχος των τιμών και του όγκου να δίνουν σταθερή δαπάνη ώστε να αποφεύγονται τα ελλείμματα και τα χρέη.