4 στοιχεία για ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο

Αναζήτηση

4 στοιχεία για ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο

Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα υγιή τρόπο διατροφής και ίσως να είναι ο μεγαλύτερος λόγος  για τον οποίο οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να χάσουν βάρος όταν ακολουθούν δίαιτες οποιουδήποτε είδους. Εάν το διαιτολόγιο είναι περίπλοκο με ένα μακρύ κατάλογο για το τι μπορείτε να φάτε και τι απαγορεύεται ή πρέπει να υπολογίζετε συνέχεια τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες, τότε συχνά οδηγούμαστε σε αποτυχία του στόχου μας, δηλαδή την μη απώλεια βάρους.

Υπάρχουν όμως τέσσερα απλά αλλά βασικά στοιχεία που αν ακολουθήσετε και συμπεριλάβετε στην καθημερινή ρουτίνα της διατροφής σας, σε κάθε γεύμα και σνακ, θα σας βοηθήσουν πραγματικά.

Λαχανικά

Συμπεριλάβετε μια ή δύο μερίδες λαχανικών σε κάθε γεύμα και σνακ σας. Τα λαχανικά σας παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα  που το σώμα σας χρειάζεται. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγεία αλλά και δίνουν το αίσθημα της πληρότητας μεταξύ των γευμάτων.

Έχετε υπόψη σας ότι τρόφιμα όπως το καλαμπόκι και ο αρακάς δεν  είναι στην πραγματικότητα λαχανικά, αλλά  δημητριακά  και όσπρια αντίστοιχα. Περιορίστε την κατανάλωση αυτών, και επιλέξτε λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, σέλινο, πιπεριές, κλπ.

Ωφέλιμα Λιπαρά

Θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνετε λιπαρά με κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των σνακ. Τα ωφέλιμα και υγιή λιπαρά δίνουν στο σώμα σας, τα είδη των απαραίτητων λιπαρών οξέων που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Τα ωφέλιμα λίπη επίσης, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ  των γευμάτων, κάτι που βοηθά στο να παραμένετε στο πρόγραμμα της διατροφής σας χωρίς να τρώτε ανεξέλεγκτα. Στα ωφέλιμα λιπαρά συμπεριλαμβάνεται το ελαιόλαδο, το οργανικό βούτυρο, το λάδι καρύδας, οι ωμοί ξηροί καρποί, το βούτυρο καρπών και τα αβοκάντο.

 

 

Νερό

Το νερό θα πρέπει να γίνει η πρώτη σας επιλογή εφόσον επιλέξετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή.  Νερό δεν θα πρέπει να πίνετε μόνο με κάθε γεύμα, αλλά και μεταξύ των γευμάτων. Το παλιό απόφθεγμα με τα 8 ποτήρια νερού ανά ημέρα είναι παλιό και έχει αντικατασταθεί με την κατανάλωση του μισού σωματικού βάρους σε ουγκιά νερού ανά ημέρα και περισσότερο από αυτό για όσους γυμνάζονται.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι ένα σημαντικό και ουσιώδες μπλοκ δόμησης της υγιεινής διατροφής και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται  σε κάθε γεύμα, ακόμη και σνακ. Οι πρωτεΐνες παρέχουν στο σώμα σας τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεστε για τις νευρωνικές και γνωστικές διεργασίες. Επιπλέον, έχει μια σταθεροποιητική επίπτωση στο σάκχαρο του αίματός σας, αποτρέποντας τα ανεβοκατεβάσματα του που μπορούν να σας οδηγούν στο να τρώτε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας.

Προτιμείστε τα νωπά κρέατα, βιολογικά αυγά, ωμούς ξηρούς καρπούς και βούτυρα καρπών και αποφύγετε τις λιπαρές πηγές πρωτεϊνών όπως τα κρέατα που περιέχουν νιτρώδη ή νιτρικά άλατα (συντηρητικά) και τα προϊόντα σόγιας. Αυτοί οι τύποι πρωτεϊνών είναι επιζήμιες για μια υγιεινή διατροφή.

Πηγή: http://www.thedietsolutionprogram.com/content/2011/05/the-4-key-components-of-a-healthy-meal-plan/