Πόσο κακό κάνει η ζάχαρη;

Πόσο κακό κάνει η ζάχαρη;

Η ιδέα ότι η ζάχαρη κάνει κακό έρχεται σε αντίθεση με το ανθρώπινο ένστικτο. Η επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι μια φυσική αίσθηση που μας βοήθησε και μας οδήγησε μακριά από δηλητηριώδης και πικρές τροφές αλλά αντίθετα προς ευεργετικές γλυκές τροφές, όπως το καλαμπόκι, τον αρακά, τα καρότα και τα φρούτα.

Μπορούμε να διακρίνουμε ποιες τροφές είναι υγιεινές, δοκιμάζοντας τες για τη γλυκύτητα τους. Φυσικά γλυκά τρόφιμα προωθούν την υγεία με την παροχή βιταμινών, πολύτιμων φαινολικών ενώσεων, μετάλλων και ιχνών από ουσιώδη λιπαρά οξέα. Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την απελευθέρωση της ζάχαρης στο αίμα μας, και η περιεκτικότητα τους σε μέταλλα βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη πιο αποτελεσματικά. Με βάση αυτά τα στοιχεία και σε συνδυασμό με άλλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, η ζάχαρη είναι ένα φυσικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τα προβλήματα όμως με τη ζάχαρη είναι καλά τεκμηριωμένα σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι:

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο των χοληφόρων οδών (ήπαρ)

Καταστρέφει τις βιταμίνες Β και το χρώμιο

Παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου

Προκαλεί καρδιακές παθήσεις

Αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης

Αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Αυξάνει τα τριγλυκερίδια

Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Προκαλεί φλεβίτιδα

Καταστρέφει τα νεφρά

Προκαλεί ή επιδεινώνει την αρθρίτιδα

Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου

Προκαλεί πρόβλημα στη χολή (χολολιθίαση)

Συμβάλει στην παχυσαρκία

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη ζάχαρη. Εάν είναι η γλυκύτητα που μας ελκύει σε ένα τρόφιμο, γιατί να μην εξάγουμε την γλυκιά της γεύση και να την βάλουμε σε όλα τα τρόφιμα; Η καθαρή ζάχαρη θα αυξήσει την επιθυμία μας για ότι την περιλαμβάνει. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων ευδοκιμεί σήμερα. Η ζάχαρη καθιστά τα τοξικά τρόφιμα, τρόφιμα με καλή γεύση. Είναι σαν η ζάχαρη να δωροδοκεί το σώμα και εκείνο να δέχεται τα πρόχειρα φαγητά που διαφορετικά δεν θα έκανε. Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της υγείας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν ζάχαρη, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθούν το σώμα και τον οργανισμό σε αντίθεση με τα σάκχαρα από τα έτοιμα τρόφιμα που τον καταστρέφουν.

Πηγή: http://www.health-care-articles.info/health-basics/is-sugar-bad.htm