Μιλώντας στα παιδιά για το σεξ

Αναζήτηση

Μιλώντας στα παιδιά για το σεξ


Αντιμετωπίζοντας το σεξ ως μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπου και κατανοώντας πως επιδρά σημαντικά και στον ψυχισμό, είναι καλό ή καλύτερα απαραίτητο να μιλάμε στα παιδιά μας σχετικά με αυτό.

Μιλώντας στα παιδιά για το σεξ, τα βοηθάμε να αναπτύξουν μια υγιή στάση απέναντι στο σεξ και μια υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά αργότερα. Αυτό συμπεριλαμβάνει την κατανόηση των παιδιών όσον αφορά τις συνέπειες του να είσαι σεξουαλικά ενεργός όπως μια εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ακόμη και τον συναισθηματικό πόνο.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ανοιχτοί να συζητήσουν για αυτό το θέμα μιας και τα παιδιά θα έρθουν αντιμέτωπα με πληροφορίες όσον αφορά το σεξ από άλλες πηγές οδεύοντας προς την ενηλικίωση, οι οποίες μερικές φορές δεν είναι και οι σωστές. Γι’αυτό μια σωστή πληροφόρηση είναι μόνο θετική.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αντιληφθούν τα σεξουαλικά συναισθήματα και τις σεξουαλικές σχέσεις πριν γίνουν σεξουαλικώς ενεργά.  Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά εκείνα που συζητούν με τους γονείς τους για το σεξ, είναι περισσότερο πιθανόν να αποφύγουν την σεξουαλική επαφή πριν ωριμάσουν αλλά και να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη όταν έρθουν σε επαφή.

Οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους. Η παρακάτω λίστα παραθέτει μερικά από τα θέματα που αφορούν το σεξ και την σεξουαλικότητα που θα είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ως ενδεικτικά σημεία.

- Ανατομία του σώματος του άντρα και της γυναίκας και ο τρόπος αναπαραγωγής.

-Σεξουαλική πράξη και εγκυμοσύνη.

-Γονιμότητα

-Άλλοι τρόποι σεξουαλικής συμπεριφοράς όπως στοματικό σεξ, αυνανισμός.

-Οι φυσικές και συναισθηματικές πτυχές του σεξ (διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες)

-Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

-Βιασμός και κίνδυνοι που αφορούν το σεξ

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε να συζητάμε με το παιδί μας για το σεξ είναι πριν την εφηβική ηλικία.

 Πηγή:http://www.webmd.com/sex-relationships/guide/talking-to-your-kids-about-sex