Ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να προλάβει την τύφλωση

Ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να προλάβει την τύφλωση

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του, με αποτέλεσμα ο αριθμός των πασχόντων από τύφλωση παγκοσμίως να ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια, ενώ 270 εκατομμύρια άτομα έχουν μειωμένη όραση.

Το 2020 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τυφλών παγκοσμίως θα φτάσει στα 75 εκατομμύρια.

Ωστόσο, τα 2/3 περίπου των περιστατικών τύφλωσης θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν με αφορμή την ημερίδα «Γιορτή Όρασης» που διοργανώνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Οι αγγειακές παθήσεις του οφθαλμού, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό οίδημα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2020 περίπου 7,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχουν μειωμένη όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι ο αριθμός των νέων πασχόντων από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι 5.000 άτομα ετησίως.

Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών, ενώ το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων παραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως μια από τις μεγάλες τραγωδίες της σύγχρονης οφθαλμολογίας, δεδομένου ότι πάσχουν από διαβήτη 200 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι το 2020 ο αριθμός των διαβητικών θα διπλασιαστεί. Ο αριθμός των πασχόντων από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια το 2.000 ήταν 4,1 εκατομμύρια, ενώ το 2020 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 6,1 εκατομμύρια. Στη χώρα μας ο αριθμός των διαβητικών ασθενών ανέρχεται σε 800.000 περίπου.

«Όπως και σε κάθε ασθένεια, το κλειδί για επιτυχημένη έκβαση είναι το τρίπτυχο πρόληψη – διάγνωση – θεραπεία. Μόνο που στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης. Οι ασθενείς της τρίτης ηλικίας όσο και οι διαβητικοί ασθενείς συχνά παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο. Έτσι, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει μειωθεί σημαντικά», τονίζει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Α' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Οικονομίδης.

Η κλινική με αφορμή την ημερίδα, το Σάββατο από τις 09:00 π.μ. έως και τις 14:00 μ.μ. θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (είσοδος από Βασ. Γεωργίου).

 

 

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ