Παιδί και υπνοβασία

Αναζήτηση

Παιδί και υπνοβασία

Η υπνοβασία είναι πολύ συχνή στα παιδιά και τις περισσότερες φορές αυτή γίνεται περιστασιακά αλλά και σταματά να συμβαίνει όταν το παιδί μπει στην εφηβεία.

Τα παιδιά τείνουν να υπνοβατούν μια με δύο ώρες αφού πέσουν για ύπνο και μπορεί να τριγυρνούν οπουδήποτε από μερικά λεπτά μέχρι μισή ώρα.

Οι συμπεριφορές της υπνοβασίας μπορεί να ποικίλλουν από ακίνδυνες (ξύπνημα και κάθισμα), σε επικίνδυνες (περιπλάνηση έξω), μέχρι και ακατάλληλες (τα παιδιά μπορεί να ανοίξουν την ντουλάπα και να ουρήσουν). Το σίγουρο είναι πως ότι και να κάνουν σε αυτά τα επεισόδια υπνοβασίας, είναι απίθανο να τα θυμούνται!

Αιτίες της Υπνοβασίας

Η υπνοβασία μπορεί να είναι κληρονομική, γι’αυτό αν εσείς ή ο/η σύντροφος σας ήσασταν υπνοβάτες μικροί, μπορεί να είναι και το παιδί σας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την υπνοβασία είναι:

-Η έλλειψη ύπνου ή η σωματική κόπωση

-Το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου

-Κάποια αρρώστια ή ο πυρετός

-Συγκεκριμένα φάρμακα

-Άγχος/Στρες (η υπνοβασία σπάνια προκαλείται από ιατρικά, συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα)

Η συμπεριφορά ενός υπνοβάτη, πέρα από το να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατά ενώ κοιμάται, περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα στα παιδιά. Αυτά μπορεί να είναι:

-Παραμιλητό

-Δυσκολία στο να ξυπνήσει

-Να φαίνεται ζαλισμένο

-Αδεξιότητα

-Να μην ανταποκρίνεται όταν του μιλάνε

- Να σηκωθεί όρθιο στο κρεβάτι του και να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως να τρίβει τα μάτια του ή να δυσφορεί με τις πιτζάμες τους

Επίσης, τα μάτια των υπνοβατών είναι ανοιχτά, αλλά δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο όπως όταν είναι ξύπνιοι και συχνά νομίζουν ότι είναι σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού ή εντελώς διαφορετικά μέρη.

Η υπνοβασία από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη παρόλα αυτά συγκεκριμένα υπνοβατικά επεισόδια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα μιας και τα παιδιά που υπνοβατούν δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν τις στιγμές εκείνες, όπως για παράδειγμα να κατεβαίνουν σκαλιά ή να ανοίγουν το παράθυρο.

Για τα παιδιά που υπνοβατούν συχνά, οι γιατροί συστήνουν μια θεραπεία που ονομάζεται προγραμματισμένο ξύπνημα. Αυτό διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου απλά για να βοηθήσει να σταματήσει η υπνοβασία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει τον ύπνο του παιδιού.

Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τα υπνοβατικά επεισόδια:

- Χαλαρώστε το παιδί σας πριν από τον ύπνο ακούγοντας απαλή μουσική.

- Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και να επιμείνετε σε αυτό, τόσο για την βραδινή ώρα που θα κοιμηθεί όσο και για την ώρα αφύπνισης.

- Βάλτε το παιδί σας για ύπνο νωρίτερα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την υπερβολική υπνηλία.

 - Μην αφήνετε το παιδί σας να πίνει πολλά υγρά το βράδυ και βεβαιωθείτε ότι πήγε στην τουαλέτα πριν από τον ύπνο. (Μια γεμάτη κύστη μπορεί να συμβάλει στην υπνοβασία.)

 - Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας είναι ήσυχο, άνετο, και συμβάλλει στον ύπνο. Κάντε όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο ενώ το παιδί σας προσπαθεί να κοιμηθεί.

Τέλος, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε τον υπνοβάτη σας, μην πανικοβληθείτε. Απλά οδηγείστε το παιδί σας πίσω στην ασφάλεια και άνεση του κρεβατιού του.

http://kidshealth.org/parent/general/sleep/sleepwalking.html#