Τα σημάδια της ώρας του τοκετού

Αναζήτηση

Τα σημάδια της ώρας του τοκετού

Έχετε κλείσει τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης σας και η ημερομηνία του τοκετού σας πλησιάζει. Οι τελευταίες εβδομάδες ή ημέρες της εγκυμοσύνης μπορεί να φέρουν κοιλιακές συσφίξεις και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα τα οποία μπορεί να τα μπερδέψετε με συστολές τοκετού. Δείτε παρακάτω τα επτά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν ήρθε η ώρα να φέρετε το παιδί σας στον κόσμο. 

1. Συνεχόμενες Συσπάσεις

Για την πλειοψηφία των γυναικών, οι συστολές είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ο τοκετός έχει αρχίσει. Ενώ κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τις συστολές, οι περισσότερες συχνά αισθάνονται μια ιδιαίτερα επώδυνη έμμηνο κράμπα, ή ένα πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στη κοιλιακή χώρα.  Οι πρόωρες συστολές μπορεί να συμβούν έχοντας 20 - 30 λεπτά διαφορά μεταξύ τους, και να διαρκέσουν για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Ενώ οι συσπάσεις σας εξελίσσονται θα διαρκούν περισσότερο και θα εμφανίζονται πιο συχνά, διαρκώντας τελικά μέχρι και 90 δευτερόλεπτα με μόλις περίπου 5 λεπτά μεταξύ τους. Αυτό είναι η προηγμένη φάση του τοκετού, και η στιγμή που θα πρέπει να είστε στο νοσοκομείο.

Επειδή πολλές γυναίκες βιώνουν λανθασμένες συστολές στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των συστολών με τις πραγματικές συστολές που οδηγούν στον τοκετό.

Οι λανθασμένες συστολές έχουν την αίσθηση περισσότερο σαν ένα σφίξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, ή μιας πιο ήπιας κράμπας της εμμηνόρροιας. Είναι ακανόνιστες στην ένταση τους και όχι συχνές. Είναι περισσότερο άβολες παρά επώδυνες, και τείνουν να μειώνονται σταδιακά και να εξαφανίζονται, από το να αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα όπως γίνεται στις συστολές του τοκετού.

2. Αυξημένο κολπικό έκκριμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια βλέννα εμποδίζει το άνοιγμα του τραχήλου, μπλοκάροντας τα βακτήρια από την μήτρα. Όταν ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να λεπταίνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τοκετό, η βλέννα αυτή συχνά αποβάλλεται.  Για μερικές γυναίκες, αυτό συμβαίνει πολλές ώρες πριν το τοκετό ενώ σε άλλες αυτό μπορεί να συμβεί μέρες ή εβδομάδες πριν από την έναρξη του τοκετού.

3. Σπάνε τα νερά

Η ρήξη της αμνιακής μεμβράνης είναι ένα άλλο σημάδι ότι ο τοκετός είναι σε εξέλιξη. Οι περισσότερες γυναίκες δεν βιώνουν μια δραματική έκκριση από αμνιακό υγρό, αλλά μάλλον μια συγκεκριμένη στάλα από άοσμο, διαυγές υγρό. Όταν σπάσουν τα νερά σας, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 24 ώρες μέχρι να φτάσετε στη γέννα  αλλά θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς στο νοσοκομείο αμέσως.

Αν βιώσετε άλλα συμπτώματα τοκετού (όπως έντονες και συχνές συστολές), μην περιμένετε να σπάσουν τα νερά σας για να πάτε στο νοσοκομείο. Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες το σπάσιμο των νερών, συνήθως είναι ο γιατρός που πράττει την ρήξη της αμνιακής μεμβράνης πριν τον τοκετό.

4. Πίεση στην ουροδόχο κύστη

 Όσο πλησιάζετε κοντά στον τοκετό, το μωρό σας καθίσταται στο κάτω μέρος της λεκάνης σας. Η διαδικασία αυτή προκαλεί τη μήτρα να πιέζει την ουροδόχο κύστη και μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα μετά από αυτό.

5. Εξάλειψη ή ωρίμανση του τραχήλου

 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης ο τράχηλος της μήτρας μικραίνει και αρχίζει να λεπταίνει για να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Η αλλαγή αυτή στον τράχηλο κυμαίνεται με ποσοστό από 0% (καμία αλλαγή στον τράχηλο) έως 100% (ο τράχηλος έχει λεπτύνει πλήρως και είναι έτοιμος για κολπικό τοκετό). Οι συσπάσεις βοηθούν να γίνουν αυτές αλλαγές στον τράχηλο της  μήτρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα είστε σε θέση να αισθανθείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο τράχηλο σας.

6. Διαστολή ή άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας

Ενώ εσείς δεν θα είστε σε θέση να το αισθανθείτε, μέρες ή εβδομάδες πριν από τον τοκετό, ο τράχηλος της μήτρας σας αρχίζει σταδιακά να διαστέλλεται. Η διαστολή αυξάνεται με το που αρχίζετε να βιώνετε συστολές. Η διαστολή μετριέται σε εκατοστά. ‘Όταν υπάρχει πλήρης  διαστολή και είστε έτοιμες να γεννήσετε ο τράχηλός σας θα έχει ανοίξει έως 10 εκατοστά.

 

7. Ενεργητικότητα

Ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κοιμόσασταν πιο συχνά από ό, τι κάνατε πριν, όταν πλησιάζετε προς τον τοκετό μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πιο ενεργητικές. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να συμβεί λίγους μήνες πριν από τον τοκετό, αλλά γίνεται ισχυρότερο, όσο θα πλησιάζεται στη γέννα.

 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης , είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξετε για οποιαδήποτε σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν επιπλοκές. Εάν συμβεί κάτι από τα ακόλουθα, καλέστε το γιατρό σας και κατευθυνθείτε αμέσως στο νοσοκομείο:

 -Βαριά αιμορραγία

-Σπάσιμο νερών πριν από 37 εβδομάδες

-Υψηλός πυρετός

-Έντονος πόνος που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως συστολές

-Το μωρό φαίνεται να κινείται μη φυσιολογικά στη μήτρα

http://www.medhelp.org/pregnancy-health/articles/7-Signs-Your-Baby-Is-On-the-Way/398