Τα 4 μυστικά της δημιουργικότητας

Αναζήτηση

Τα 4 μυστικά της δημιουργικότητας

Πολλές συχνές επαναλαμβανόμενες ιδέες για να ξεκινήσει η δημιουργική διαδικασία έρχονται σε σύγκρουση με τις δοκιμασμένες τεχνικές.

Αν οι χάρτες του μυαλού σας ή η αυτό-συγκέντρωση για καταιγισμό ιδεών δεν έχουν οδηγήσει σε τίποτα ουσιαστικό, τότε ίσως η πρόσφατη έρευνα που αναφέρει 4 στοιχειά για τη δημιουργικότητα να σας ενδιαφέρει.

1. Αν είστε ένα άτομο που λειτουργεί το πρωί, δοκιμάστε να δημιουργήσετε το βράδυ. Ενώ η εγρήγορση είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση προβλημάτων όπως μαθηματικές εξισώσεις, οι δημιουργικές εργασίες απαιτούν μεγάλο και μη-ειδικό τρόπο σκέψης. Όταν το κουρασμένο μυαλό σας περιπλανιέται, μπορεί να κάνει τυχαίες συνδέσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την επόμενη ιδέα σας, αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη.

2. Προγραμματίστε. Η έμπνευση δεν έρχεται συνήθως αυθόρμητα. Στην πραγματικότητα, η βελτίωση της διαχείρισης του χρόνου μπορεί να τροφοδοτήσει τη δημιουργικότητα, αναφέρει μια μελέτη από το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Αφήνοντας κατά μέρος συγκεκριμένο δημιουργικό χρόνο την ημέρα μειώνει το στρες και βοηθά στο να ανθίσουν ιδέες, όπως λέει ένας από τους ερευνητές, ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης.

3. Μη μένετε μακριά από διαφωνίες. Αγκαλιάζοντας τις συγκρούσεις συχνά οδηγείστε σε δημιουργικές σκέψεις. Για να επιλύσετε ένα παράδοξο, θα αναγκαστείτε να σκεφτείτε έξω από το κουτί. "Αντί να αισθάνεστε πίεση ή άγχος, αναγνωρίστε τη δυναμική που παρουσιάζει η αίσθηση των αντιφάσεων», λέει η Francesca Gino του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

4. Ο θόρυβος μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Consumer Research. Όμως ο υπερβολικός θόρυβος μειώνει την ικανότητά μας να επεξεργαστούμε πληροφορίες. Για την προώθηση της αφηρημένης σκέψης, χρειαζόμαστε ακριβώς τη σωστή ποσότητα απόσπασης της προσοχής.  

http://www.psychologytoday.com/articles/201206/four-secrets-creativity