Επιτυχής χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων μέσω βακτηριακών κυττάρων

Επιτυχής χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων μέσω βακτηριακών κυττάρων

Νέα μέθοδος χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ασθενείς, από ομάδα Αυστραλών ερευνητών. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν «μίνι» κύτταρα από βακτήρια για να στοχεύσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους, μειώνοντας έτσι τις τοξικές παρενέργειες της κλασσικής χημειοθεραπείας.

Η μέθοδος θεωρείται ασφαλής αφού έγινε καλά ανεκτή από τον οργανισμό των ασθενών. Μάλιστα διαπιστώθηκε σταθεροποίηση της κατάστασης των ασθενών με μορφές καρκίνου που προς το παρόν δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα.

Η μελέτη των Δρ Χιμάνσου Μπράμπχατ και Τζένιφερ ΜακΝτάϊαρμιντ παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Καρκίνο (ECCO) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το οποίο ασχολήθηκε με νέες μοριακές τεχνικές θεραπείας του καρκίνου.

Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων σε διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης να βοηθήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμόζοντας τα φάρμακα στο γενετικό υπόβαθρο κάθε όγκου του ασθενούς.

Τα μινι-κύτταρα δημιουργούνται από μικροσκοπικές φυσαλίδες κυτταρικής μεμβράνης, οι οποίες λαμβάνονται από την επιφάνεια μεταλλαγμένων βακτηρίων. Στη συνέχεια, «γεμίζονται» με χημικές ουσίες όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα και, τέλος, επικαλύπτονται με αντισώματα, ώστε, όταν εισέλθουν στο σώμα, να προσδεθούν στην επιφάνεια των συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων και όχι των υγιών.

Το καρκινικό κύτταρο αναγνωρίζει τα βακτήρια από όπου προέρχεται το μινι-κύτταρο και ενεργοποιεί την τυπική άμυνά του, «καταπίνοντας» το μινι-κύτταρο, πράγμα όμως που εκθέτει τον πυρήνα του καρκινικού κυττάρου στο φάρμακο που περιέχεται στο μινι-κύτταρο.

Κάθε μινι-κύτταρο είναι περίπου 200 φορές μικρότερο σε διάμετρο από μια ανθρώπινη τρίχα (με πλάτος 400 νανομέτρων ή 400 δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Αυτά τα μινι-κύτταρα είναι πολύ μεγαλύτερα από άλλα συνθετικά σωματίδια που χρησιμοποιούνται επίσης για τη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων στο σώμα.

Αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Μπένζαμιν Σόλομον, σημαίνει πως τα μινι-κύτταρα δεν καταλήγουν στο ήπαρ, το έντερο και το δέρμα και έτσι δεν προκαλούν παρενέργειες, όπως θα μπορούσε να συμβεί με τα μικρότερα συνθετικά νανοσωματίδια-φορείς των φαρμάκων.

Είχαν προηγηθεί πειράματα με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο και με πειραματόζωα, αλλά τώρα για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές σε καρκινοπαθείς, στους οποίους χορηγήθηκε με τη νέα μέθοδο η πακλιταξέλη.

Συνολικά 28 ασθενείς με προχωρημένες ανίατες μορφές καρκίνου έκαναν τη νέου τύπου θεραπεία με τα μινι-κύτταρα σε τέσσερα ιατρικά κέντρα της Αυστραλίας. Δέκα ασθενείς εμφάνισαν σταθεροποίηση της κατάστασής τους σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Σε πρώτη φάση, το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα μινι-κύτταρα μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε καρκινοπαθείς και μάλιστα σε πολλαπλές δόσεις (ένας ασθενής έλαβε 45 δόσεις σε διάστημα 15 μηνών). Η σημαντικότερη τοξική παρενέργεια ήταν ο πυρετός κατά την ημέρα χορήγησης των μινι-κυττάρων. Σε μεγάλες δόσεις παρατηρήθηκαν άλλες παρενέργειες, όπως αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος, χωρίς ορατά συμπτώματα.

Μετά από την πρώτη κλινική δοκιμή, θα ακολουθήσουν και άλλες (Φάση 2), μεταξύ των οποίων χορήγηση μινι-κυττάρων σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα.

 

 

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ