Ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης βοηθούν στην αποκατάσταση από τη νόσο Πάρκινσον

Αναζήτηση

Ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης βοηθούν στην αποκατάσταση από τη νόσο Πάρκινσον

Ερευνητές στο Belfast της Ιρλανδίας προσπαθούν να αναπτύξουν νέα εργαλεία αποκατάστασης των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον που να βασίζονται στην προσομοίωση των ανθρώπινων αισθήσεων (αισθητηριακή προσομοίωση).

 Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κατανοήσουν οι επιστήμονες ήταν με ποιον τρόπο και εάν είναι δυνατόν να βελτιωθού οι κινήσεις των ασθενών με Πάρκινσον όταν υπάρχει μία μορφή ερεθίσματος και διαντίδρασης με το περιβάλλον τους.

 Η Marta Bienkiewicz, η οποία είναι ειδική Γνωσιακή νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Queens στο Belfast εξηγεί σχετικά:

 “Προσπαθούμε να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για το τι ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχουν πρόσθετες αισθητηριακές πληροφορίες στο περιβάλλον που μπορούμε να αντιληφθούμε μέσω της ακοής ή της όρασης. Και τον τρόπο με τον οποίο βελτιώνει τον έλεγχο των κινήσεων και την κινητικότητα για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον.”

 “Μπορώ να δω το όφελος. Το χτύπημα μου στο γκόλφ έχει ήδη βελτιωθεί κατά πολύ,” περιγράφει την εμπειρία του ο William McDonald ο οποίος πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον.

 Οι ερευνητές έχουν προβεί στην ανάπτυξη εξειδικευμένων ηλεκτρονικών παιχνιδιών από προυπάρχουσες εμπορικές πλατφόρμες. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επιτρέπουν στους ασθενείς να βελτιώνουν την ισορροπία τους και την γενικότερη κινητικότητά τους.

 Η Cathy Craig είναι η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος Tempus G: “Ενδιαφερόμαστε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιληπτικές πληροφορίες ώστε να οδηγεί τη δράση μας. Στα παιχνίδια που παίζουν οι ασθενείς, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να δει τα μήλα να πέφτουν. Αυτή είναι μία αισθητηριακή – αντιληπτική πληροφορία η οποία μας «ενημερώνει» για το τι συμβαίνει. Αυτή η πληροφορία με τη σειρά της καθοδηγεί τις κινήσεις μας. Τα μήλα πέφτουν με μία συγκεκριμένη ταχύτητα, και οι παίκτες θα πρέπει να ελέγξουν τη κίνηση του καλαθιού ώστε να καταφέρουν να πιάσουν τα μήλα”.

 Τόσο οι ασθενείς όσο και οι ερευνητές βλέπουν ήδη μεγάλα ψυχολογικά και σωματικά-φυσικά πλεονεκτήματα σε αυτές τις εύκολες και διασκεδαστικές τεχνικές αποκατάσταστης.... 

Πηγή  http://www.euronews.com/2012/04/03/draw-and-play-keep-parkinson-s-at-bay