Η μεθαμφεταμίνη και το ecstasy συνδέθηκε με την κατάθλιψη στους εφήβους

Αναζήτηση

Η μεθαμφεταμίνη και το ecstasy συνδέθηκε με την κατάθλιψη στους εφήβους

Οι έφηβοι που κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης ή χαπιών ecstasy έχουν ένα σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα εντός 12 μηνών, ανακάλυψε μια νέα μελέτη.

Μια πενταετής μελέτη που συμπεριέλαβε χιλιάδες έφηβους και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, αποκαλύπτει ότι όσοι χρησιμοποιούσαν speed (μεθαμφεταμίνη) ή ecstasy (MDMA), ηλικίας δεκαπέντε ή δεκαέξι ετών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσα στο επόμενο έτος.

Tα συμπεράσματα μας είναι συναφή με άλλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους και ζώα οι οποίες δείχνουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις της χρήσης συνθετικών ναρκωτικών," είπε ο Frédéric N. Brière, της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

“Τα αποτελέσματα μας καταδεικνύουν ότι οι η χρήση MDMA και μεθαμφεταμίνης μπορεί να προκαλέσει σε μαθητές γυμνασίου μεγαλύτερο κίνδυνο στο να υποστούν κατάθλιψη." Φοιτητές που έκαναν χρήση των παραπάνω ουσιών είχαν 1.7 και 1.6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη μέσα στο διάστημα ενός χρόνου.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με δεδομένα που παρέχονταν από 3.880 φοιτητές, εγγεγραμμένους σε σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών του Κεμπέκ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών – αυτά που χρησιμοποίησαν τον περασμένο χρόνο ή γενικά τη χρήση που είχαν κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζωή τους – και την οικογενειακή τους ζωή. Τα καταθλιπτικά συμπτώματα καθορίστηκαν, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο πρότυπο επιδημιολογικής αξιολόγησης. 310 συνομιλητές ανέφεραν χρήση MDMA (8%) και 451 χρήση μεθαμφεταμινών (11,6%).  Σε 584 εκ των ερωτηθέντων αναγνωρίστηκαν αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα (15.1%). Το φάσμα των ερωτήσεων που οι ερευνητές χρησιμοποίησαν, τους έδωσε τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις στατιστικές τους λαμβάνοντας υπόψη τους και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ψυχολογική κατάσταση ενός φοιτητή, όπως για παράδειγμα την οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των γονέων και των συμμετεχόντων.

“Η μελέτη αυτή λαμβάνει υπόψη πολλούς περισσότερους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν από ό, τι άλλες έρευνες που έχουν ασχοληθεί με το συσχετισμό μεταξύ ναρκωτικών και κατάθλιψης στους έφηβους," είπε ο Brière. "Ωστόσο, και αυτή η μελέτη έχει τα όριά της, και πιο συγκεκριμένα για το γεγονός ότι εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν συνδυασμοί ναρκωτικών ουσιών και ότι δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο των MDMA και των χαπιών της μεθαμφεταμίνης."

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης, θα ήθελαν να κάνουν περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς οι συνδυασμοί ναρκωτικών ουσιών επηρεάζουν την πιθανότητα ενός ατόμου να υποφέρει από κατάθλιψη και είναι πρόθυμοι επίσης να μελετήσουν περισσότερα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ στους ενήλικες και τους εφήβους, στον τομέα αυτό. "Η μελέτη μας έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία όσον αφορά τους εφήβους πληθυσμούς," είπε η Jean-Sébastien Fallu, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και ερευνήτρια της μελέτης. "Τα αποτελέσματα μας ενισχύουν τα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτό το πεδίο και δηλώνoυν ότι θα πρέπει να ενημερώνονται οι έφηβοι για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση MDMA και μεθαμφεταμίνης."

http://clinicallypsyched.com/depression-risk-drug-use-teens-psychology/