Το αλκοόλ δεν «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις

Αναζήτηση

Το αλκοόλ δεν «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις

Πολύ συχνά αρκετοί άνθρωποι παρασύρονται στην κατανάλωση αλκοόλ με στόχο να ξεπεράσουν ή να ξεχάσουν μία τραυματική εμπειρία. Παρόλα αυτά, το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας ακόμη και το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα άτομα που πίνουν υπερβολικά τείνουν να βιώνουν ένα ψυχικό τραύμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τα νηφάλια άτομα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των Η.Π.Α και του Κέντρου Σπουδών για το Αλκοόλ του Bowles στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το αλκοόλ μεταλλάσσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σημεία-κλειδιά τα οποία ελέγχουν την προσωπικότητα των ατόμων. Η εν λόγω έρευνα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή ακόμη μεγαλύτερης γνώσης σχετικά με τον αλκοολισμό και τη μετατραυματική διαταραχή άγχους. 

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές έμαθαν σε ζεύγη ποντικιών να φοβούνται έναν συγκεκριμένο ήχο. Μέσω παροχής ηλεκτρικού σοκ παράλληλα με το παίξιμο του ήχου κατάφεραν να δημιουργήσουν φοβία στα ποντίκια. Στο ένα ζεύγος ποντικιών χορηγήθηκε η διπλάσια (νόμιμη) ποσότητα αλκοόλ ενώ στο έτερο ζεύγος δεν χορηγήθηκε καθόλου αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του πειράματος, οι ερευνητές σταμάτησαν να παρέχουν ηλεκτρικά σοκ στα ποντίκια παράλληλα με τους ήχους που παίζονταν. Σταδιακά, τα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε καθόλου αλκοόλ συνήθισαν τον ήχο και κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία μάθησης: κατάλαβαν και έμαθαν ότι ο ήχος δεν ήταν πλέον «επικίνδυνος».

Αντιθέτως, τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ αντιδρούσαν με μεγάλο φόβο στο άκουσμα του ήχου (παρέμεναν ακίνητα) ακόμη και όταν ο ήχος δεν συνοδευόταν από ηλεκτρικό σοκ.

"Υπάρχει ένα πλέγμα διαφορετικών αντιδράσεων των ατόμων σε ένα τραυματικό γεγονός. Η αποκατάσταση είναι αυτή που μελετάμε – την ικανότητα δηλαδή να λέμε στους εαυτούς μας ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον επικίνδυνη. Βασικά, η έρευνα μας δείχνει ότι η χρόνια έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργία αναφορικά με τον τρόπο που τα γνωσιακά εγκεφαλικά κέντρα ελέγχουν τα συναισθηματικά εγκεφαλικά κέντρα’’, ανέφερε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Thomas Kash, κάτοχος PhD και επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

 

Οι ερευνητές συνέκριναν τους εγκεφάλους των ποντικιών που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ με τους εγκεφάλους των νηφάλιων ποντικιών.

Βρήκαν, με αυτόν τον τρόπο, σημαντικές διαφοροποιήσεις στην δομή του εγκεφάλου και ειδικότερα στον πρω-μετωπιαίο φλοιό, τη περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γνωσιακή λειτουργία, τη κοινωνική συμπεριφορά, τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση της έντονης συμπεριφοράς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νευρικά κύτταρα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου είχαν διαμορφωθεί με διαφορετικό τρόπο.

Ένας βασικός υποδοχέας, γνωστός ως NMDA (N-μέθυλο-D-ασπαρτάτη) είχε επίσης κατασταλλεί στα ποντίκια στα οποία είχαν χορηγηθεί με υψηλές δόσεις αλκόολ. Η λειτουργία σε αυτό το συγκεκριμένο υποδοχέα σχετίζεται με όλα τα σημάδια του αλκοολισμού όπως την εξάρτηση, την επιθυμία και την απόσυρση.

"Παρατηρούμε όχι μόνο τις βλαβερές επιδράσεις του αλκοόλ σε μία κλινικά σημαντική συναισθηματική διαδικασία, αλλά έχουμε επίσης την ικανότητα να παρέχουμε νέες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διατάραξης ορισμένων πολύ συγκεκριμένα εγκεφαλικών «κυκλωμάτων» από τη χρήση αλκοόλ," δήλωσε ο επιστήμονας του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού Andrew Holmes κάτοχος PhD και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

"Η συγκεκριμένη μελέτη είναι συναρπαστική γιατί μας δίνει ένα συγκεκριμένο μόριο για να εξετάσουμε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανακάλυψη νέων μεθόδων για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών’’, δήλωσε ο Kash.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience.

 

http://www.medicaldaily.com/articles/11880/20120903/alcohol-doesnt-help-forget-bad-memories.htm#UPkZJHZ6eufFEeox.99