Ας ανακουφιστούμε με... «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»

Ας ανακουφιστούμε με... «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου»


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκκινούν μία νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας που δυστυχώς βιώνουν τον περιορισμό στην άσκηση του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος: του δικαίωματος στην υγεία.

Η ιδέα απλή...όσο και πρωτότυπη, η οποία και προέρχεται από την Ισπανία όπου και εφαρμόστηκε με τεράστια επιτυχία από το Ισπανικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Παστίλιες που, με την αγορά τους, θα ανακουφίζουν όχι μόνο εμάς αλλά «πρωτίστως τον πόνο του άλλου» στη βάση της επιθυμίας «να γίνονται οι άνθρωποι καλά με τις παστίλιες που θα αγοράζουμε εμείς».

Στα φαρμακεία ολόκληρης της χώρας, λοιπόν, μπορείτε πλέον να προμηθεύεστε ένα μικρό κόκκινο κουτί το οποίο περιέχει έξι καραμέλες με μέλι και θυμάρι στη συμβολική τιμή του 1,60 ευρώ. Από αυτό το ποσό το 1 ευρώ θα διατίθεται για τη στήριξη των σημαντικών προγραμμάτων και δράσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο κουτί θα διατίθεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναμένεται να κυκλοφορήσει στα φαρμακεία και το νέο παιδικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν επίσης για την ενίσχυση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι κυριότεροι εκφραστές αυτής της προσπάθειας εξέφρασαν την άποψή τους τόσο για την ίδια την πρωτοβουλία όσο και για τη γενικότερη ανάγκη στήριξης των πλέον ευάλωτων πληθυσμών στην εποχή της γενικευμένης κρίσης που βιώνουμε.

Η κα Μαρία Χούκλη, δημοσιογράφος και συντονίστρια της συζήτησης, προλόγισε τις ομιλίες αναφερόμενη στη δοκιμασία που αντιμετωπίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς της κρίσης. Αναφερόμενη στη πρωτοβουλία τόνισε ότι η καμπάνια «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» αποτελεί μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για το συνολικό και σημαντικό έργο που προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, και ότι τα έσοδα που θα αποκτηθούν θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των ανασφάλιστων ασθενών.

Ο κος Χρήστος Χρήστου, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι στις ημέρες μας «το δικαίωμα στην υγεία απειλείται». Η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνείδηση αποτελούν δύο σημαντικές παραμέτρους οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς και οι μικρές κινήσεις και η μικρή προσφορά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας μπορούν από μόνες τους να επιτελέσουν ένα πολύ σημαντικό έργο, δήλωσε προς τους παρευρισκόμενους ο κος Χρήστου.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρθηκε στη ρίζα του κοινωνικού προβλήματος καθώς και στη στόχευση της οργάνωσης: στις ασθένειες της φτώχειας που πλήττουν αποκλεισμένους και ευάλωτους πληθυσμούς..

Ο κος Αχιλλέας Τζέμος, Υπεύθυνος της εκστρατείας «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» ξεκίνησε τη τοποθέτησή του λέγοντας ότι η εκστρατεία αποτελεί ουσιαστικά την υλοποίηση μίας μεγάλης ιδέας σε ένα πολύ μικρό κουτί. Αναφέρθηκε στην αμέριστη συμπαράσταση και απρόσκοπτη συνεργασία με την εταιρεία Αpivita, και ειδικότερα με την Πρόεδρο της εταιρείας κα Νίκη Κουτσιανά, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένα τελικό προιόν υψηλής ποιότητας, σε χαμηλή τιμή που να μπορεί να διανεμηθεί σε όλα τα φαρμακεία της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει ήδη βρεί συμπαραστάτες από το χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και του αθλητισμού όπως τον κο Ευγένιο Τριβιζά, την κα Δήμητρα Παπαδοπούλου, τον κο Θοδωρή Αθερίδη, τον κο Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον κο Γιώργο Σαμαρά, τον κο Κωστή Μαραβέγια, την κα Μαριέττα Φαφούτη, την κα Γωγώ Μπρέμπου, τον κο Γιάννη Στάνκογλου, την κα Μυρτώ Αλικάκη καθώς και έτερους εκπροσώπους που στηρίζουν έμπρακτα την εν λόγω προσπάθεια.

Κατά τη συνέντευξη τύπου έγινε και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του τηλεοπτικού σποτ της εκστρατείας, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό κο Άγγελο Αντωνόπουλο. Ο κος Αντωνόπουλος αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας «Παστίλιες για τον Πόνο του Άλλου» και επιτελεί εδώ και σειρά ετών σημαντικό αρωγό μέσω της εθελοντικής του συνεισφοράς στο έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ένα πολύ όμορφο και προσεγμένο διαφημιστικό, με ιδιαίτερη ευαισθησία και ειλικρινή διάθεση προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη της αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Ας βοηθήσουμε όλοι λοιπόν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να μην υπάρχουν πια «ξεχασμένοι ασθενείς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που μας προσκάλεσαν να καλύψουμε τη συνέντευξη τύπου καθώς μπορούμε κατά μία έννοια να αποτελέσουμε και εμείς έναν μικρό κρίκο στην αλυσίδα της σημαντικής αυτής προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού.