Η οργή ως διαταραχή

Αναζήτηση

Η οργή ως διαταραχή


Η διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή, Intermittent Explosive Disorder (IED), επηρεάζει το 7,3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Η διαταραχή εκδηλώνεται με απρόσμενες στιγμές θυμού στις οποίες το άτομο μπορεί να επιτεθεί σε άλλους ανθρώπους, στις περιουσίες τους και στην πραγματικότητα να βλάψει εκείνους και να καταστρέψει τις περιουσίες τους.

Με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), διαπιστώθηκε ότι έως και 16 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να εμφανίσουν διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα δεδομένα προέρχονται από εθνική έρευνα με τη συμμετοχή 9.282 ενηλίκων, μια έρευνα πρόσωπο με πρόσωπο με τους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τον Ronald Kessler, Ph.D. της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και της ομάδας του, οι άνθρωποι με IED γενικά αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα τα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους. Σχεδόν το 82% των πασχόντων  από IED είναι πιθανόν να εμφανίσει κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές κατάχρησης ουσιών. Δυστυχώς, μόνο το 28,8% θεραπεύεται για το θυμό τους και τη συγκεκριμένη διαταραχή. Η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει αργότερα μια πιθανή κατάθλιψη, το άγχος και τις διαταραχές κατάχρησης ουσιών.

Σύμφωνα με το πρότυπο διαγνωστικό εγχειρίδιο ψυχιατρικής, η διάγνωση της Διαλείπουσας Εκρηκτικής Διαταραχής περιλαμβάνει:

- Το άτομο είχε 3 επεισόδια παρορμητικής επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της ζωής του, δυσανάλογα σε σχέση με το ψυχοκοινωνικό άγχος που αντιμετώπιζε τις δεδομένες στιγμές.

- Το άτομο ξαφνικά έχασε τον έλεγχο και έσπασε αντικείμενο μεγάλης αξίας.

- Το άτομο χτύπησε κάποιον ή προσπάθησε να τον βλάψει.

- Το άτομο απείλησε να χτυπήσει ή έβλαψε κάποιον

Το άτομο που είχε τρία επεισόδια μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, θεωρείται ότι έχει μια πιο επίμονη και σοβαρή διαταραχή - ειδικά αν τα επεισόδια περιλάμβαναν επίθεση σε ανθρώπους και περιουσίες. Οι άνθρωποι με επίμονη και σοβαρή IED διαταραχή τείνουν να προκαλούν 3,5 φορές μεγαλύτερη ζημιά από ό, τι εκείνοι που πάσχουν από μια πιο ήπια διαταραχή IED.

Οι άνθρωποι με σοβαρή μορφή διαλείπουσας εκρηκτικής διαταραχής, έχουν κατά μέσο όρο 43 επεισόδια με σοβαρές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτιμάται ότι μεταξύ 5,9 και 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν σε αυτή την υπο-ομάδα. Η διαταραχή συνοδεύεται από σημαντικές λειτουργικές διαταραχές.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι λόγω της αγχωτικής ζωής που έχουν οι πάσχοντες,  το οποίο περιλαμβάνει ένα υψηλό ποσοστό διαζυγίων και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε διαταραχές κατάχρησης όπως ναρκωτικά και αλκοόλ, καθώς και να βιώνουν την κατάθλιψη και / ή διαταραχές άγχους.

Δεδομένου ότι η έναρξη της διαταραχής  της οργής τείνει να παρουσιάζεται  νωρίς στη ζωή των εφήβων, οι ερευνητές προτείνουν  πως θα πρέπει να γίνονται περισσότερα ώστε να  εντοπίζεται στα σχολεία και να παρέχεται έγκαιρη θεραπεία. Αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις μετέπειτα συνδεόμενες διαταραχές.

Παρόλο που  οι περισσότεροι πάσχοντες από IED έχουν επισκεφτεί έναν επαγγελματία για συναισθηματικά προβλήματα, μόνο το 11,7% είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τον θυμό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πριν από την επίσκεψή τους στον ειδικό.

Ο αριθμός των πασχόντων είναι πολύ υψηλότερος από άλλες μελέτες που έχουν γίνει για την συγκεκριμένη διαταραχή.  Η έκθεση αναφέρει ότι οι περιπτώσεις ξεσπασμάτων θυμού είναι πιθανώς πολύ περισσότερες από τους αριθμούς που αναφέρονται σε αυτή την έκθεση, επειδή εξαιρούνται ξεσπάσματα από ανθρώπους με άλλες διαταραχές που μπορεί να επικαλύπτονται με IED, όπως η διπολική διαταραχή.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/44640.php