Η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζει και τα παιδιά

Αναζήτηση

Η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζει και τα παιδιά


Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την υψηλή χοληστερόλη, σκέφτονται υπέρβαρους ενήλικες, σκλήρυνση των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή όμως χοληστερόλη, γνωστή ιατρικά ως υπερχοληστερολαιμία, δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα των ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι το 10% όλων των παιδιών έχουν επίπεδα χοληστερόλης που είναι πάνω από το συνιστώμενο. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην υπάρχει άμεση απειλή για την υγεία τους, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο ως ενήλικες.

Όλοι χρειάζονται κάποια επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους. Η χοληστερόλη είναι μια κέρινη, λιπαρή ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των νεύρων, των μυών, του δέρματος, του ήπατος, του εντέρου και την καρδιά. Το ήπαρ παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται το σώμα για να παράγει πολλές ορμόνες, τη βιταμίνη D, και τα χολικά οξέα που βοηθούν στην πέψη του λίπους. Εάν ένα άτομο όμως έχει υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα του, η περίσσεια ποσότητα εναποτίθεται στις αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων αρτηριών και συμβάλλει στην απόφραξη της ροής του αίματος προς την καρδιά. Με λιγότερο αίμα, η καρδιά παίρνει λιγότερο οξυγόνο, προκαλώντας πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου), ή ακόμη και θάνατο.

Προκειμένου η χοληστερόλη να ταξιδέψει μέσω του αίματος, θα πρέπει να επικαλύπτεται από ένα στρώμα πρωτεΐνης και να κάνει μια λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν δύο τύποι λιποπρωτεΐνων: οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL) και οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (LDL). Η HDL ονομάζεται «καλή» χοληστερόλη, διότι μεταφέρει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες στο ήπαρ, όπου το σώμα εκεί αποβάλει από μόνο του την περίσσεια χοληστερόλη.  Η LDL ονομάζεται «κακή χοληστερόλη». Η υψηλή LDL αφήνει χοληστερόλη στα εσωτερικά τοιχωμάτα των αρτηριών. Οι επιδράσεις της υψηλής χοληστερόλης σε όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται με τα πρώτα στάδια της καρδιακής νόσου στην εφηβική ηλικία και στην ηλικία των 20 χρόνων.

Πολλοί παράγοντες βοηθούν στο να προσδιορίσουμε αν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης ενός παιδιού είναι υψηλά ή χαμηλά. Οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής:

Κληρονομικότητα: Τα γονίδια επηρεάζουν το πόσο υψηλή  είναι η “κακή” LDL χοληστερόλη, επηρεάζοντας το πόσο γρήγορα παράγεται η LDL και πόσο γρήγορα απομακρύνεται από το αίμα.

Διατροφή: Δύο κύρια θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά, καθιστούν υψηλά τα επίπεδα της LDL (“κακή”) χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λιπαρά, ένα είδος λίπους που βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα και η χοληστερόλη, η οποία προέρχεται μόνο από ζωικά προϊόντα.

Βάρος: Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Σωματική δραστηριότητα / άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την LDL (“κακή”) χοληστερόλη και να αυξήσει την HDL (“καλή”) χοληστερόλη.

Για τα παιδιά, η ολική χοληστερόλη θα πρέπει να είναι μικρότερη από 170 με την LDL κάτω από 110. Οι ολική μέτρηση της χοληστερόλης που θεωρείται “οριακή” είναι μεταξύ 170 έως 200 (με τα επίπεδα LDL να είναι 110 έως 130). Τα επίπεδα άνω των 200 (με LDL πάνω από 130) θεωρούνται υπερβολικά υψηλά. Τα επίπεδα της HDL, τα οποία θέλουμε να είναι υψηλά, θα πρέπει να είναι περισσότερο από 45 mg / dl στα παιδιά.

Η Αμερικανική Ακαδημία της Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά προτείνει πως θα πρέπει όλα τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, να εξετάζονται σύντομα, από την στιγμή που θα φτάσουν τα δύο έτη. Δεδομένου ότι η κανονική διατροφή των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών είναι υψηλή σε λίπος (και επομένως υψηλή σε χοληστερόλη) δεν είναι κατάλληλη για να ελέγχονται τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Όταν ένα παιδί έχει υψηλή χοληστερόλη, η προτιμώμενη θεραπεία είναι να προσπαθήσετε να την μειώσετε μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβάνοντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και βάζοντας περισσότερη άσκηση στη ζωή του. Συμβουλές από έναν διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσουν για σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης μέσω της διατροφής. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ανεπιτυχείς, απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία. Ακόμα όμως και τότε, τα φάρμακα συνιστούνται μόνο για παιδιά ηλικίας δέκα ετών και άνω.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, ενώ η υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να είναι κάτι που ανησυχεί τους γονείς, τα παιδιά κάτω των δύο ετών πρέπει να λαμβάνουν ένα υψηλό ποσοστό θερμίδων από λίπος, για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν με κανονικό ρυθμό. Η διατροφή τους δεν πρέπει να περιορίζεται ποτέ, εκτός εάν πρέπει να ακολουθηθούν οδηγίες από τον γιατρό του παιδιού.

http://www.kidsgrowth.com/resources/articledetail.cfm?id=1184