12 εμβόλια που χρειάζεται το παιδί σας

Αναζήτηση

12 εμβόλια που χρειάζεται το παιδί σας


12 εμβόλια που βοηθούν στην προστασία ενάντια σε μικρόβια που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή ενός παιδιού. Τα περισσότερα είναι απαραίτητα να γίνουν για τη συμμετοχή των παιδιών στα σχολεία, ενώ κάποια άλλα όχι.

Ηπατίτιδα Β

Το νεογέννητο πρέπει να εμβολιαστεί  πριν βγει από το νοσοκομείο και να λάβει ακόμα μια δόση του εμβολίου όταν είναι 1-2 μηνών, με την τρίτη δόση μεταξύ 6-18 μηνών. Το εμβόλιο προστατεύει ενάντια στον μη ιάσιμο ιό της ηπατίτιδας Β που πλήττει το συκώτι και ο οποίος μπορεί να περάσει στο μωρό από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της γέννας, εάν αυτή νοσεί από τον συγκεκριμένο. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών.

Ερεθισμός στο σημείο που έγινε η ένεση ή ένας μικρός πυρετός είναι οι πιο κοινές παρενέργειες του εμβολίου.

Διφθερίτιδα-Τέτανος-Κοκίτης

Το εμβόλιο DTaP (diphtheria, tetanus and pertussis) προστατεύει από την διφθερίτιδα (μικρόβιο που δημιουργεί ένα γκρι ή μαύρο υμένα στο λαιμό), τον τέτανο (μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει τόσο ισχυρούς μυϊκούς σπασμούς που μπορεί να προκληθεί σπάσιμο οστών) και τον κοκίτη (υψηλά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλεί σοβαρό και μη ελεγχόμενο βήχα).

Πέντε δόσεις εμβολίου θα πρέπει να γίνονται στα παιδιά στις ηλικίες των 2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών, 15 με 18 μηνών και 4 με 6 χρονών. (Επαναληπτικές δόσεις στην ηλικία των 11-12 χρόνων και έπειτα κάθε 10 χρόνια).

Ιλαρά-Παρωτίτιδα-Ερυθρά (MMR)

Αυτός ο συνδυασμός εμβολίων προστατεύει από τρεις ιούς: την Ιλαρά (που προκαλεί υψηλό πυρετό και σωματικά εξανθήματα), την παρωτίτιδα (η οποία προκαλεί πόνο στο πρόσωπο, πρήξιμο των σιελογόνων αδένων και μερικές φορές πρήξιμο του οσχέου στα αγόρια) και την Ερυθρά (η οποία μπορεί να προκαλέσει συγγενείς ανωμαλίες εάν παρουσιαστεί στη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Το πρώτο εμβόλιο γίνεται στους 12-15 μήνες και το επόμενο μεταξύ 4-6 χρόνων.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά, η υψηλά μεταδιδόμενη παιδική ασθένεια με τα εξανθήματα, προκαλείται από τον ιό varicella. Το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς άρχισε να χορηγείτε το 1995.

Η μόλυνση ενηλίκων  από τον ιό της ανεμοβλογιάς που δεν εμβολιάστηκαν μικροί ή δεν νόσησαν από την ασθένεια, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Μπορεί να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα, μια πραγματικά επίπονη εξανθηματική νόσο.

Το εμβόλιο γίνεται στα παιδιά σε ηλικία 12-15 μηνών και στη συνέχεια μεταξύ 4-6 χρόνων. Ως παρενέργειες του εμβολίου έχουν καταγραφεί ο ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, πυρετός και σε μερικές περιπτώσεις ελαφρά εξανθήματα.

Αιµόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β (ΗΙΒ)

Ο Αιµόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β  είναι ένα βακτήριο που προκαλεί μηνιγγίτιδα. Η μηνιγγίτιδα, φλεγμονή των μηνίγγων (μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)  είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Εμβόλια για τον HΙΒ γίνονται στις ηλικίες των 2, 4, 6 μηνών και 12 - 15 μηνών.

Πυρετός, πρήξιμο και κοκκινίλα στο σημείο της ένεσης είναι πιθανές παρενέργειες.

Πολιομυελίτιδα (IPV)

Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση ακόμα και θάνατο.

Το εμβόλιο IPV γίνεται στα παιδιά όταν είναι 2, 4 μηνών και μεταξύ 6-18 μηνών, και έπειτα ξανά στην ηλικία των 4 και 6 χρόνων.

Πνευμονιόκοκκος (PCV)

Το εμβόλιο προστατεύει από 13 είδη στρεπτόκοκκου της πνευμονίας, τα οποία είναι βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, πνευμονία, λοιμώξεις στο αίμα, στα αυτιά, ακόμη και θάνατο.

Ένα σύνολο τεσσάρων δόσεων του εμβολίου (στους 2,4,6 μήνες και 12-15 μήνες), προστατεύει τα παιδιά από τα μικρόβια που είναι γνωστά ως πνευμονιοκοκκικά βακτήρια.

Οι πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων είναι η υπνηλία, το πρήξιμο στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός, ο ήπιος πυρετός και η ευερεθιστότητα.

Γρίπη

Το εμβόλιο κατά της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο ξεκινώντας από το Φθινόπωρο. Συνιστάται για παιδιά από 6 μηνών και πάνω.

Κοινές παρενέργειες: ερεθισμός, κοκκινίλα και πρήξιμο στο σημείο που έγινε η ένεση, πυρετός και μπορεί να προκύψουν και πόνοι.

Ιός Ρότα

Το εμβόλιο κατά του ιού Ρότα γίνεται στα παιδιά στην ηλικία των 2 και 4 μηνών και προστατεύει από σοβαρές διάρροιες και εμετούς που προκαλεί ο ιός.

Το εμβόλιο είναι σε υγρή μορφή και δίνεται από το στόμα στα μωρά. Μπορεί να τα κάνει να είναι λίγο πιο ευερέθιστα και επίσης να προκαλέσει ελαφριά διάρροια ή εμετό.

Ηπατίτιδα Α

Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν ηπατίτιδα Α μοιράζοντας φαγητό ή ποτά ή βάζοντας μολυσμένα φαγητά ή αντικείμενα στο στόμα τους. Είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το συκώτι, και προκαλεί πολλά συμπτώματα, περιλαμβάνοντας πυρετό, κούραση, ίκτερο και έλλειψη όρεξης.

Παιδιά ηλικίας από 12 έως 23 μηνών πρέπει να κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α, με ένα ελάχιστο διάστημα 6 μηνών μεταξύ των δόσεων.

Ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος και έλλειψη όρεξης είναι οι πιο κοινές παρενέργειες του εμβολίου.

Μηνιγγιτιδόκοκκος  (MCV4)

Αυτό το εμβόλιο, προστατεύει από τα μηνιγγιτιδόκοκκα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.  Το εμβόλιο MCV4 προτείνετε στα παιδιά ηλικίας 11 ή 12 χρόνων  και οποιονδήποτε μεταξύ 2 και 55 ετών που μπορεί να νοσήσει ( άνθρωποι με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, στρατιώτες).

Ένας μικρός πόνος στο σημείο της ένεσης είναι η πιο κοινή παρενέργεια.

Ιός HPV

Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (κονδυλώματα) γίνεται σε δόσεις μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών και επιτρέπεται για κορίτσια μεταξύ 9-26 ετών.

Υπάρχουν πάνω από 100 τύπους HPV, αλλά το εμβόλιο προστατεύει από δύο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων τύπων που είναι οι πιο κοινοί για να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο προστατεύει επίσης από δύο τύπους που προκαλούν κονδυλώματα γεννητικών οργάνων και ενδείκνυται και για αγόρια μεταξύ 9 και 26 ετών.

Το εμβόλιο προφυλάσσει μόνο πριν προκληθεί μόλυνση από τον ιό, γι’αυτό οι γιατροί ενημερώνουν και προτείνουν να γίνεται σε παιδιά πριν καν γίνουν ενεργά σεξουαλικώς.

http://www.health.com/health/gallery/0,,20453970,00.html