Κακό στη σχέση κάνει το σεξ από το πρώτο ραντεβού

Αναζήτηση

Κακό στη σχέση κάνει το σεξ από το πρώτο ραντεβού

Το σεξ στο πρώτο ραντεβού ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να κάνει καλό στη σχέση σας, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex Research.

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 11.000 άτομα που δεν είχαν παντρευτεί αλλά είχαν σταθερές ή σοβαρές σχέσεις, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ικανοποίηση που αποκόμιζαν από τη σχέση τους, την ικανότητα επικοινωνίας με τον/την σύντροφο και την σταθερότητα της σχέσης (πόσο συχνά πίστευαν ότι οι σχέση αντιμετώπιζε πρόβλημα).

Μεταξύ των ζευγαριών που μετρούσαν τουλάχιστον έναν χρόνο σχέσης, όσοι είχαν κάνει σεξ πριν ή εντός της πρώτης εβδομάδας της γνωριμίας τους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση, την επικοινωνία και τη σταθερότητα, συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν αφήσει να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι την πρώτη τους ερωτική επαφή ή που απείχαν από το σεξ.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και οι ερευνητές της Σχολής Οικογενειακής Υγείας του Πανεπιστημίου Young του Μπρίγκχαμ, όπου έγινε η έρευνα, συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα συναισθήματα όπως η φυλή, η μόρφωση, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων και η θρησκευτική πίστη.

Η μελέτη επαληθεύει τα συμπεράσματα έρευνας που είχε γίνει σε παντρεμένα ζευγάρια και είχε δείξει ότι όσο περισσότερο περιμένουν οι σύντροφοι για να κάνουν σεξ πρώτη φορά, τόσο υψηλότερη η ικανοποίηση από τον γάμο τους.

Πάντως, δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο πως η αναβολή της ερωτικής επαφής σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ενδεχομένως τα ζευγάρια που κάνουν σεξ απ’ την πρώτη γνωριμία τους να έχουν υψηλότερες απαιτήσεις ως προς τη συχνότητα της ερωτικής συνεύρεσης και το ερωτικό ενδιαφέρον του συντρόφου τους μετέπειτα, παράγοντες που τείνουν να φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα της μελέτης εγείρουν αντιδράσεις, καθώς ο Δρ Τζαστιν Λέχμιλλερ, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχολιάζει ότι «η συνολική διαφορά ανάμεσα στην ικανοποίηση και την επικοινωνία μεταξύ αυτών που έχουν κάνει σεξ από το πρώτο ραντεβού και εκείνων που έχουν παρατείνει την αναμονή είναι μικρή, κάνοντας με να αναρωτιέμαι αν είναι ικανή να έχει πραγματική επίδραση σε μια αληθινή σχέση».

Επίσης η μελέτη δεν παρακολούθησε τα ίδια ζευγάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά εξέτασε πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν με σαφήνεια να γνωρίζουν τι είναι αυτό που προκάλεσε τον συσχετισμό.

«Ίσως να μην έχει να κάνει με το σεξ. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές στους χαρακτήρες των συντρόφων που κάνουν σεξ αμέσως και εκείνων που προτιμούν να περιμένουν», εξηγεί ο Δρ Λέχμιλλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες όπως το οικογενειακό περιβάλλον και η άποψη για τις σχέσεις ίσως επηρεάζουν την απόφαση του ατόμου να κάνει σεξ από το πρώτο ραντεβού.

health.in.gr