Στρες: Τα προειδοποιητικά σημάδια

Αναζήτηση

Στρες: Τα προειδοποιητικά σημάδια

Αισθάνεστε συνεχώς αγχωμένοι, απλά πράγματα που συμβαίνουν σας εκνευρίζουν, έχετε συχνούς πονοκεφάλους, είστε κουρασμένοι αλλά δεν έχετε χρόνο να καθίσετε και να χαλαρώσετε. Υποφέρετε από αλλαγές στη διάθεση σας, αισθάνεστε μεγάλη ένταση, ανησυχείτε διαρκώς και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ούτε για απλά πράγματα. Αν όλα αυτά σας ακούγονται γνωστά, τότε πιθανόν να πάσχετε από στρες.

Το στρες μπορεί να προκύψει στη ζωή μας οποιαδήποτε στιγμή και να αποτελεί πραγματικά μια εξουθενωτική κατάσταση. Πολλοί παράγοντες μπορεί να το προκαλέσουν με συνηθέστερες αιτίες να τείνουν να είναι η πίεση της δουλειάς, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα χρήματα, τα οικογενειακά προβλήματα ή γενικά η ζωή που ξαφνικά μετατρέπεται σε ένα μόνιμο πεδίο μάχης. Μόλις το στρες κάνει την εμφάνιση του, μπορεί να επηρεάσει όλους τους παράγοντες υγείας μας-σωματικούς, ψυχικούς και συναισθηματικούς.

Το συνεχόμενο στρες που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα ανασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις όπως κατάθλιψη, υψηλή πίεση, έλκος ή χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα από τα πρώτα και σημαντικά στάδια της αντιμετώπισης του στρες είναι η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση ότι πάσχετε από αυτό. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Παρόλο που οι υπόλοιποι μπορεί να παρατηρούν ότι κάτι δεν πάει καλά, συνήθως όσοι πάσχουν από υπερβολικό στρες είναι οι τελευταίοι που το συνειδητοποιούν και το παραδέχονται.

Τα σημάδια και συμπτώματα του στρες

Ψυχολογικά συμπτώματα:

Άγχος

Κατάθλιψη

Ενοχή

Παρανοϊκές σκέψεις

Ένταση

Ευμετάβλητη διάθεση

Αίσθημα αυτοκτονίας

Ανησυχία

Κυνισμός

Έλλειψη συγκέντρωσης

Θυμός

Φόβος

Ζήλια

Εφιάλτες

Αίσθημα ανικανότητας

Εξάντληση

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Απόσυρση

Ντροπή

Αίσθημα πληγωμένου

 

Σωματικά συμπτώματα:

Επώδυνο σφίξιμο στο στήθος

Δύσπνοια

Μυϊκοί σπασμοί

Πόνος στη πλάτη

Λιποθυμία

Αλλεργίες

Ξαφνικές εξάρσεις αλλεργιών

Ημικρανίες

Εφίδρωση

Κόπωση

Ναυτία

Άλγη και πόνοι

Πόνος στον αυχένα

Συχνά κρυολογήματα και γρίπη

Εξανθήματα και ερεθισμοί του δέρματος

Δυσπεψία

Ξαφνική απώλεια ή αύξηση βάρους

Αλλαγή στην έμμηνο ρύση

Αν αισθάνεστε πολύ πεσμένοι ψυχολογικά και δεν μπορείτε να επανέλθετε, αν αισθάνεστε τρομερά αγχωμένοι και έχετε αυτοκτονικές σκέψεις, μην διστάζετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Μερικά από τα συμπτώματα του στρες όπως το σφίξιμο στο στήθος ή ένα χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, γι'αυτό σιγουρευτείτε με μια επίσκεψη στο γιατρό και αποκλείστε άλλες πιθανές αιτίες. 

http://health.learninginfo.org/signs-stress.htm