Προσοχή στο τι καταπίνουν τα παιδιά σας

Αναζήτηση

Προσοχή στο τι καταπίνουν τα παιδιά σας


Όπως κάθε γονέας μπορεί να σας πει, τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και αγαπούν να βάζουν τα πράγματα στο στόμα, τη μύτη και τα αυτιά τους. Είναι δύσκολο να έχετε τα μάτια σας στο μωρό σας ανά πάσα στιγμή και ατυχήματα είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Διαβάστε παρακάτω έναν κατάλογο των πραγμάτων που είναι πολύ πιθανόν τα παιδιά να βάλουν στο στόμα τους, να καταπιούν ή να εισπνεύσουν. Στα μάτια ενός παιδιού, υπάρχουν δύο βασικές ομάδες αντικειμένων:

Ομάδα 1 Τρόφιμα: Ξηροί καρποί-Φιστίκια - Σπόροι - Κόκκαλα

Ομάδα 2 Παιχνίδια και μικροαντικείμενα: Μικρά μέρη παιχνιδιών -Μπογιές, εξαρτήματα και ανταλλακτικά από στυλό -Αυτοκόλλητα -Πινέζες και κουμπιά -Καρφίτσες, καρφιά, βίδες και χάντρες - Κέρματα

Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος αυτός δεν είναι εκτεταμένος, περιλαμβάνει αντικείμενα που συνήθως οδηγούν τα παιδιά στο νοσοκομείο . Εάν το παιδί σας πνίγεται και δεν μπορεί να αναπνεύσει, είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει αμέσως να καλέσετε ασθενοφόρο ώστε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.  Όσο το παιδί σας βήχει, κλαίει ή μπορεί να μιλήσει, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Συχνότερα, τα σημάδια και τα συμπτώματα ότι κάτι έχει καταποθεί δεν είναι πάντα τόσο εμφανή. Αν υποψιάζεστε ότι έχει κολλήσει κάτι στον οισοφάγο του παιδιού σας, παρακολουθήστε τα παρακάτω συμπτώματα:

-Πόνος κατά την κατάποση

-Τρέξιμο σάλιων

- Έμετος

-Άρνηση να φάει

- Βήχας

-Συριγμός

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί κάτι, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας αμέσως. Εάν το αντικείμενο χρειάζεται να απομακρυνθεί, θα πρέπει να γίνει μέσα σε 24 ώρες από την κατάποση για την πρόληψη σοβαρών τραυματισμών. Αν το αντικείμενο είναι στην τραχεία ή τους πνεύμονες, πιθανότατα θα πρέπει να αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα σχεδιασμένη για την εξέταση των πνευμόνων. Εάν είναι στον οισοφάγο, ανάλογα με το τι είναι το αντικείμενο και τη θέση του, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί με μια παρόμοια συσκευή.

Τα παιδιά βάζουν επίσης πράγματα στα αυτιά, τη μύτη τους και στη γεννητική τους περιοχή (κυρίως τα κορίτσια). Στη περίπτωση του αυτιού, το αντικείμενο αφαιρείται εύκολα αλλά ο γιατρός σας θα θέλει να ελέγξει και να βεβαιωθεί ότι το κανάλι του αυτιού και τυμπάνου δεν έχουν υποστεί ζημιά. Λιγότερο συχνά, τα νεαρά κορίτσια πριν την εφηβεία μπορεί να εισάγουν ξένα αντικείμενα στα γεννητικά τους όργανα με αποτέλεσμα την κολπική αιμορραγία.

Τα περισσότερα περιστατικά κατάποσης συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους καταστάσεις, αποφεύγετε να έχετε εκτεθειμένο το παιδί σε στρογγυλά τρόφιμα που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν πνιγμό, όπως π.χ. λαχανικά ή σταφύλια. Αποφύγετε τρόφιμα σε φέτες, τα οποία είναι πιο εύκολο να κολλήσουν στους αεραγωγούς. Τα περισσότερα επεισόδια πνιγμού φαίνεται να συμβαίνουν όταν τα παιδιά παίζουν ή τρέχουν ενώ τρώνε, γι 'αυτό προσπαθήστε να κρατήσετε τα παιδιά στο τραπέζι μέχρι να τελειώσουν το γεύμα τους. Έχετε πάντα την προσοχή σας στο τι κάνει το παιδί σας και αποφύγετε την ύπαρξη αντικείμενων υψηλού κινδύνου μέσα στο σπίτι.

http://health.howstuffworks.com/pregnancy-and-parenting/baby-health/baby-care/dont-put-that-in-your-mouth.htm