Ο πιο εύκολος τρόπος για να...συλλάβετε

Ο πιο εύκολος τρόπος για να...συλλάβετε


Αν θελήσετε να δώσετε στον εαυτό σας την καλύτερη ευκαιρία για να μείνετε έγκυος θα πρέπει να σκεφτείτε την ωορρηξία σας - την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη σας - κάτι που συμβαίνει μια φορά σε κάθε κύκλο (συνήθως μία φορά το μήνα).

Μετά την απελευθέρωση του από την ωοθήκη, το ωάριο χρειάζεται μερικές μέρες για να γλιστρήσει έως τη σάλπιγγα, έως ότου φτάσει στη μήτρα. Η εγκυμοσύνη προκύπτει συχνότερα όταν το ωάριο γονιμοποιηθεί εντός 24 ωρών από την απελευθέρωσή του από την ωοθήκη, κατά τη διέλευσή του από την σάλπιγγα, με το έμβρυο να εμφυτεύεται στη συνέχεια στο τοίχωμα της μήτρας. Για να μείνετε έγκυος, θα πρέπει το σπέρμα του συντρόφου σας να συναντηθεί με το ωάριο σας το ταχύτερο δυνατόν (κατά προτίμηση, μέσα σε 12-24 ώρες) μετά την ωορρηξία.

Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως περίπου 14 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση - αν ο κύκλος σας είναι 28 ημερών, έχετε ωορρηξία 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της προηγούμενης περιόδου σας. Αν έχετε κύκλο 32 ημερών, ίσως έχετε ωορρηξία την 18η ημέρα του κύκλου σας. (Κάθε κύκλος αρχίζει από την πρώτη ημέρα της περιόδου). Για να σιγουρευτείτε ότι το ωάριο σας θα συναντήσει το σπέρμα του συντρόφου σας τη σωστή στιγμή, κάνετε σεξ πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ημερών της ωορρηξίας σας, ξεκινώντας πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία και συνεχίζοντας για δύο έως τρεις ημέρες μετά το τέλος της.

Κάποτε πίστευαν ότι το καθημερινό σεξ οδηγεί σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειώνει τη γονιμότητα. Ωστόσο, αργότερα ιατρικές μελέτες διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει μόνο σε άνδρες που έχουν χαμηλότερο από το κανονικό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η απόλυτα σωστή ώρα για να κάνετε σεξ είναι 12 ώρες πριν την ωορρηξία. Το σπέρμα βρίσκεται εκεί που πρέπει μόλις απελευθερωθεί το ωάριο. Πιστεύεται ότι το σπέρμα ζει μέσα στο σώμα μιας γυναίκας για 24 έως 48 ώρες. Κανένα ζευγάρι δεν θα πρέπει να περιμένει να επιτύχει εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια. Κατά μέσο όρο, έχει 15 -25% πιθανότητες κάθε μήνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ήμισυ του συνόλου των ζευγαριών που προσπαθούν να κάνουν παιδί, συλλαμβάνουν μέσα σε τέσσερις μήνες. Σε έξι μήνες, τα τρία τέταρτα από αυτούς το καταφέρνουν και στο διάστημα ενός χρόνου το ποσοστό φτάνει στο 85%. Στα δύο έτη, το ποσοστό επιτυχίας είναι 93%. Εάν προσπαθείτε ανεπιτυχώς ένα χρόνο ή και περισσότερο διάστημα, μια αξιολόγηση της γονιμότητας σας και του συντρόφου σας είναι δικαιολογημένη.

Μερικά βήματα για να βελτιώσετε τις πιθανότητές για σύλληψη:

- Εάν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα.

-Αποφύγετε τη χρήση λιπαντικών που υπάρχουν στο εμπόριο κατά τη διάρκεια του σεξ, διότι ενδέχεται να περιέχουν σπερματοκτόνο.

- Μάθετε πότε έχετε ωορρηξία. Αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό, μπορείτε να προγραμματίσετε τις σεξουαλικές συναντήσεις με τον σύντροφο σας στις πιο κατάλληλες στιγμές.

Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι μπορούν να εντοπίσουν το χρόνο της ωορρηξίας τους πιο εύκολα, αν παρακολουθούν τη θερμοκρασία τους, η οποία αυξάνεται κοντά στο χρόνο της ωορρηξίας. Για να το κάνετε αυτό, μετράτε τη θερμοκρασία σας (από το στόμα) κάθε πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Συνήθως φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της πριν η υπόφυση σας απελευθερώσει την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), η οποία διεγείρει την ωοθυλακιορρηξία. Δύο ημέρες μετά τη λεγόμενη απότομη αύξηση της LH, η θερμοκρασία σας αυξάνεται σημαντικά - περίπου μισό έως ένα βαθμό πάνω από την κανονική θερμοκρασία του σώματος και παραμένει αυξημένη μέχρι την έμμηνο ρύση σας. Εάν μείνετε έγκυος, η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επενδύστε λοιπόν αν θέλετε, σε ένα  ειδικό θερμόμετρο για τη θερμοκρασία του σώματος γιατί έχει περισσότερες διαβαθμίσεις και μπορείτε να το διαβάζετε ευκολότερα.

Να θυμάστε ότι μια αύξηση στη βασική θερμοκρασία του σώματος σας δείχνει ότι η ωορρηξία έχει ήδη συμβεί. Δεν προβλέπει πότε θα έχετε ωορρηξία, αλλά επιβεβαιώνει ότι είστε  σε ωορρηξία και σας δίνει μια γενική ιδέα για το πότε πραγματοποιείται η ωορρηξία στον κύκλο σας.

Ένας άλλος τρόπος για την παρακολούθηση της απότομης αύξησης της LH είναι η χρήση ενός predictor ωορρηξίας, το οποίο ελέγχει την ποσότητα της ορμόνης LH στα ούρα. Σε αντίθεση με τη βασική θερμοκρασία του σώματος που αναφέρθηκε προηγουμένως, η απότομη αύξηση της LH μπορεί να προβλέψει πότε θα συμβεί η ωορρηξία κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε κύκλο. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα kit ωορρηξίας είναι πολύ αποτελεσματικά αλλά με κύριο μειονέκτημα το κόστος τους.

Επίσης, ένας νέος τρόπος για τον έλεγχο της ωορρηξίας είναι τώρα διαθέσιμος, ο οποίος περιλαμβάνει τεστ σάλιου αντί ούρων. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που συμβαίνουν γύρω από το χρόνο της ωορρηξίας προκαλούν στο σάλιο να σχηματίζει ένα μοτίβο κρυστάλλων καθώς ξεραίνεται. Τόσο οι εξετάσεις ούρων και οι εξετάσεις σιέλου είναι εξίσου ακριβείς στην πρόβλεψη της ωορρηξίας. Το kit σάλιου είναι λίγο πιο ακριβό αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για διάστημα έως ένα έτος.

http://health.howstuffworks.com/pregnancy-and-parenting/pregnancy/conception/exploring-the-easiest-way-to-conceive.htm