Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών το βράδυ μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Αναζήτηση

Η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών το βράδυ μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη


Οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά τη νύχτα, είτε κάνοντας εργασία, είτε παίζοντας παιχνίδια ή ακόμα και απλά ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Facebook, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν κατάθλιψη και μαθησιακά προβλήματα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη ύπνου, αλλά και λόγω της έκθεσης τους σε έντονο φως τη νύχτα από λάμπες, φορητούς υπολογιστές ακόμη και από τα πρόσφατα δημοφιλή iPads.

Η διαπίστωση προήλθε από μια μελέτη σε ποντίκια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Εξηγεί πώς η ικανότητά μας στον 21ο αιώνα να χρησιμοποιούμε φως σε όλη τη νύχτα μπορεί να μας προκαλέσει πραγματικά μεγάλη ζημιά.

Ο Samer Hattar, καθηγητής βιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου, εξήγησε:

"Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η χρόνια έκθεση σε έντονο φως - ακόμα και το είδος του φωτός που έχουμε στο σαλόνι του σπιτιού μας  ή στο χώρο εργασίας μας τη νύχτα, ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες στο σώμα μας, η οποία οδηγεί σε κατάθλιψη και μειώνει τη γνωστική λειτουργία. "


Η έρευνα σε ποντίκια αποκάλυψε πως η έκθεση σε έντονο φως, ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα στο μάτι, γνωστά ως εγγενώς φωτοευαίσθητα γαγγλιοκύτταρα αμφιβληστροειδούς (ipRGCs). Αυτό επηρεάζει το κέντρο του εγκεφάλου ως προς τη διάθεση, τη μάθηση και τη μνήμη.

Ο καθηγητής Hattar εξήγησε γιατί αυτή η μελέτη σε ποντίκια ανοίγει το δρόμο για την έρευνα σε ανθρώπινα θεραπείες. "Τα ποντίκια και οι άνθρωποι είναι πραγματικά πάρα πολύ όμοιοι με πολλούς τρόπους, και ένας είναι ότι έχουν αυτές τις ipRGCs στα μάτια τους, οι οποίες τους επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο. Επιπλέον, στην παρούσα μελέτη, αναφέρουμε προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες δείχνουν ότι το φως  πράγματι επηρεάζει το μεταιχμιακό σύστημα του ανθρώπινου εγκεφάλου(Λιμπικό). Και το ίδιο ισχύει και στα ποντίκια."

Είναι γνωστό ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν «εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» το χειμώνα λόγω των μικρότερων ημερών και το λιγότερο φως και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με "θεραπεία φωτός" - όταν ένα άτομο είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε έντονο φως.

Η ομάδα του καθηγητή Hattar υπέθεσε ότι τα ποντίκια θα έχουν την ίδια αντίδραση στην έλλειψη του φωτός. Για να το αποδείξουν αυτό, άφησαν τα τρωκτικά σε έκθεση περιστρεφόμενου φωτός για 3,5 ώρες και στη συνέχεια σε σκοτάδι επί 4,5 ώρες.

Παρά το γεγονός ότι προηγούμενη έρευνα απέδειξε ότι αυτή η περιστροφή δεν διαταράσσει τον ύπνο των ποντικιών, οι επιστήμονες στη μελέτη αυτή διαπίστωσαν ότι τα ζώα άρχισαν να εμφανίζουν καταθλιπτικές συμπεριφορές.

Οι συντάκτες της μελέτης έγραψαν:

"Φυσικά, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τα  ποντίκια πώς αισθάνονται, αλλά υπήρχε μια αύξηση σε συμπεριφορές που σχετίζονται με τη κατάθλιψη, όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζάχαρη ή της αναζήτησης ευχαρίστησης και τα ποντίκια κατά τη διάρκεια της μελέτης μετακινούνταν πολύ λιγότερο σε μερικές δοκιμές που κάναμε. Επίσης, ήταν σαφές πως δεν μάθαιναν το ίδιο γρήγορα. Δεν  έδειχναν ενδιαφέρον για καινούργια αντικείμενα, όπως τα ποντίκια που βρίσκονταν υπό ένα κανονικό κυκλικό πρόγραμμα  φωτός-σκότους. "

Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης των ζώων ( ορμόνη του στρες που συνδέεται με μαθησιακά προβλήματα) αυξήθηκαν. Τα συμπτώματα ανακουφίζονταν με Prozac, ένα κοινό αντικαταθλιπτικό, το οποίο βοηθούσε τα ποντίκια να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, όσον αφορά τη "μάθηση" και τις υγιείς διαθέσεις. Αυτό έδειξε ότι η ικανότητά τους να μαθαίνουν είχε υποστεί ζημία από την κατάθλιψη.

Η διαπίστωση αυτή υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πως η εκτεταμένη και συνεχόμενη έκθεση τους σε έντονο φως τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους και ακόμη να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες.

"Δεν λέω ότι πρέπει να καθόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι τη νύχτα, αλλά προτείνω να ανάβουμε λιγότερα φώτα και να επιλέγουμε λαμπτήρες χαμηλότερης έντασης. Χρησιμοποιείτε μόνο ό, τι χρειάζεστε για να δείτε. Δεν θα είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει τις ipRGCs που επηρεάζουν τη διάθεση, " κατέληξε ο καθηγητής Hattar.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/252827.php