Τελικά το φυλλικό οξύ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Αναζήτηση

Τελικά το φυλλικό οξύ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η λήψη φυλλικού οξέος τελικά δεν αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου αποφαίνεται διεθνής μελέτη που έρχεται να διαλύσει τους φόβους που περιέβαλλαν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής. 

Οι ανησυχίες είχαν προκληθεί από τη δημοσίευση καναδικής μελέτης που συνέδεε το φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9) με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπληρώματα φυλλικού οξέος συνταγογραφούνται στις εγκύους κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αποβολής ή η γέννηση παιδιού με δισχιδή ράχη. Παράλληλα όμως έχει ενοχοποιηθεί για «συγκάλυψη» τω συμπτωμάτων αναιμίας στους ηλικιωμένους. 

Όμως η έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet και επικεντρώθηκε σε δείγμα 50.000 ατόμων, δεν κατάφερε να συσχετίσει το φυλλικό οξύ με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. 

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Στάιν Εμίλ Βόλσετ του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, μελέτησε για μια περίοδο πέντε ετών τα ποσοστά καρκίνων σε 50.000 ανθρώπους από διάφορες χώρες, κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φυλλικό οξύ ως διατροφικό συμπλήρωμα και σε όσους έπαιρναν εικονικό χάπι.

Στην πρώτη ομάδα υπήρχε απλώς μια οριακή -μη θεωρούμενη σημαντική από στατιστική άποψη- αύξηση στην εμφάνιση νέων καρκίνων (7,7% έναντι 7,3% της δεύτερης ομάδας), που μπορεί να ήταν και τυχαία. 

Ο Δρ Ρόμπερτ Κλαρκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτηρίζει «καθησυχαστικά» τα ευρήματα. «Αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα», σημειώνει. 

Σε διάφορες χώρες ήδη η εν λόγω βιταμίνη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη της είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. 

Από την άλλη, οι ερευνητές λένε ότι, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες πρόσθετες δόσεις φυλλικού οξέος. 

health.in.gr