Περιέργως, η υγρή ατμόσφαιρα δείχνει να εμποδίζει τη μετάδοση γρίπης

Αναζήτηση

Περιέργως, η υγρή ατμόσφαιρα δείχνει να εμποδίζει τη μετάδοση γρίπης

Θα περίμενε κανείς ότι η υγρασία του αέρα θα βοηθούσε τους ιούς της γρίπης να παραμείνουν ενεργοί για περισσότερο χρόνο. Κι όμως, ερευνητές των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπιστώνουν ότι η γρίπη εξουδετερώνεται πολύ ταχύτερα όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή.

Το πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε πάντως με εργαστηριακό εξοπλισμό χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπων, έδειξε ότι η αύξηση της σχετικής υγρασίας από το 23 στο 43 τοις εκατό περιορίζει πέντε φορές τη μολυσματικότητα των ιικών σωματίων στα σταγονίδια που εκπνέουμε.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, οι ερευνητές σχολιάζουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται στους εσωτερικούς χώρους το χειμώνα, καθώς η θέρμανση ρίχνει τα επίπεδα σχετικής υγρασίας.

Ο ιός «απλά διαλύεται» σε υγρές συνθήκες, σχολίασε ο Τζον Νότι, επικεφαλής της μελέτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας, το οποίο υπάγεται στα CDC.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν δύο κούκλες τοποθετημένες έξι μέτρα η μία από την άλλη σε ένα δωμάτιο στημένο ως εξεταστήριο νοσοκομείου. Η μία κούκλα είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα που «έβηχε» και εκτόξευε σταγονίδια μολυσμένα με γρίπη, ενώ η άλλη «εισέπνεε» με έναν μηχανικό αναπνευστήρα.

Έπειτα από πέντε επεισόδια «βήχα» με μεσοδιαστήματα ενός λεπτού, τα σωματίδια που είχε «εισπνεύσει» η δεύτερη κούκλα συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί αν παρέμεναν παθογόνα.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι έως και το 77% των ιικών σωματιδίων παρέμεναν μολυσματικά μία ώρα μετά την απελευθέρωσή τους σε συνθήκες σχετικής υγρασίας 23%. Το ποσοστό έπεσε δραματικά στο 14% όταν η σχετική υγρασία αυξήθηκε στο 43%.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι θα ήταν πρακτικά δύσκολο να αυξηθεί η σχετική υγρασία σε ένα ολόκληρο νοσοκομείο ή άλλο κτήριο. Η υψηλή υγρασία, εξάλλου,  μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας.

Φαίνεται όμως ότι η χρήση υγραντήρα ίσως είναι καλή ιδέα στην περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειας έχει κρεβατωθεί με γρίπη και απειλεί να κολλήσει και τους υπόλοιπους...