Πρώιμη αθηροσκλήρωση παρουσιάζουν τα νεογνά των παχύσαρκων γυναικών

Πρώιμη αθηροσκλήρωση παρουσιάζουν τα νεογνά των παχύσαρκων γυναικών

Σημάδια σκλήρυνσης στην αορτή, την κεντρική αρτηρία του σώματος, εμφανίζουν τα νεογνά των παχύσαρκων ή υπέρβαρων γυναικών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood. 

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Σκίλτον, μελέτησαν τις περιπτώσεις 35 εγκύων γυναικών, μέσης ηλικίας 35 ετών, οι οποίες ήταν υπέρβαρες (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 25) ή παχύσαρκες (ΔΜΣ πάνω από 30). Τα παιδιά που γεννήθηκαν, είχαν βάρος από 1.850 έως 4.310 κιλά.

Την πρώτη εβδομάδα ζωής κάθε νεογνού, οι επιστήμονες μέτρησαν το πάχος των δύο εσωτερικών τοιχωμάτων της κοιλιακής αορτής, της αρτηρίας δηλαδή που φθάνει μέχρι την κοιλιά. Η ανάλυση έδειξε ότι το πάχος κυμαινόταν από 0,65 έως 0,97 χιλιοστά και σχετιζόταν με το βάρος της εγκύου κατά τη στιγμή της γέννας. Όσο μεγαλύτερο το βάρος της, τόσο μεγαλύτερο το πάχος της αορτής, χωρίς να σχετίζεται με το βάρος του νεογνού (το αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης αποτελεί γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου στην μετέπειτα ζωή).

Η διαφορά στο πάχος της βασικής αρτηρίας ανάμεσα στα νεογέννητα των μητέρων με φυσιολογικό βάρος και εκείνων που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ήταν 0,06 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η αύξηση του βάρους και η απώλεια της ελαστικότητας (σκλήρυνση) των αρτηριών συνιστά ένδειξη αθηρωματικής βλάβης, που εν καιρώ αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές υγείας. 

«Τα πρώιμα φυσικά σημάδια αθηροσκλήρωσης που είναι ήδη ορατά στην κοιλιακή αορτή και το πάχος των εσωτερικών στρωμάτων της αορτής, θεωρείται η καλύτερη μη επεμβατική ένδειξη για την αγγειακή υγεία στα παιδιά», επισημαίνουν οι Αυστραλοί ερευνητές. 

«Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μια μητέρα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό επιδρά αρνητικά στον μετέπειτα κίνδυνο του παιδιού της για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο», συμπεραίνουν οι επιστήμονες και υπογραμμίζουν ότι δυστυχώς στις ανεπτυγμένες χώρες περισσότερες από τις μισές μητέρες, όταν γεννάνε, έχουν περιττά κιλά.