Ίαση παιδιού από το AIDS, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες

Ίαση παιδιού από το AIDS, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες

Την πρώτη περίπτωση ίασης παιδιού από το AIDS, ανακοίνωσε την Κυριακή ομάδα Αμερικανών ιολόγων. Το παιδί είχε μολυνθεί από τον ιό HIV, κατά τη διάρκεια του τοκετού από τη μητέρα του. 

«Η περίπτωση αν και δεν αποτελεί ουσιαστικά εκρίζωση του ιού, εν τούτοις εμφανίζει τον ιό να έχει εξασθενήσει σημαντικά, σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα, να μπορεί να τον ελέγξει χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία», διευκρίνισαν οι επιστήμονες. 

Η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη στον κόσμο πλήρη ίαση από τον ιό, είναι του Αμερικανού Τίμοθι Μπράουν ο οποίος θεραπεύτηκε μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη, η οποία εμποδίζει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Το ίδιο μόσχευμα σχεδιάστηκε και για τη θεραπεία της λευχαιμίας.

Στην περίπτωση του παιδιού δεν υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά το σώμα ελέγχει πλέον τη μόλυνση χωρίς θεραπεία, την οποία έλαβε λιγότερο από 30 ώρες μετά τη γέννησή του. Το παιδί από το Μισισιπή που είναι τώρα δυόμισι ετών, δεν λαμβάνει φάρμακα για περίπου ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να δουν αν η θεραπεία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και σε άλλα παιδιά. Τα αποτελέσματα όμως στο παιδί από το Μισισιπή θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι οδηγός σε μια θεραπεία για παιδιά με τον ιό HIV.

Ο Δρ Ντέμπορα Περσάουντ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, που παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο για Ρετροϊούς και ‘Ευκαιριακές’ Λοιμώξεις στην Ατλάντα, τόνισε ότι «αυτή είναι μια απόδειξη με την έννοια πως μπορεί να είναι δυνητικά ιάσιμος ο ιός HIV σε βρέφη».