Άνοια: συμπτωματολογία και βασικές αρχές αντιμετώπισης.

Αναζήτηση

Άνοια: συμπτωματολογία και βασικές αρχές αντιμετώπισης.

 

Μαρία Αρνή, BSc PgD MSc

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων.

 

Το γήρας, αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, και όπως λέει ο σοφός λαός μας «ου γαρ έρχεται μόνον». Συνοδεύεται απο σταδιακή έκπτωση των βιολογικών λειτουργιών, αλλά και των πνευματικών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις τείνει να αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη στην καθημερινότητα του ατόμου. Τα σημάδια της βιολογικής γήρανσης είναι λίγο έως πολύ εμφανή, ενώ της ψυχοκοινωνικής είναι αρκετές φορές δυσδιάκριτα.

Ο όρος «άνοια», αναφέρεται σε σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζει ένα άτομο κυρίως στον νοητικό τομέα, όπως: διαταραχές μνήμης και λόγου, διαταραχή στον προγραμματισμό, την κρίση, την προσοχή, την οπτικοχωρική ικανότητα αλλά και στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα. Η πιό συχνή μορφή άνοιας είναι η Νόσος Alzheimer, η οποία ανήκει στις μη αναστρέψιμες εκφυλιστικές μορφές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Alzheimer είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, το φύλο, η γενική κατάσταση της υγείας και άλλοι. Αντίθετα δρούν αποτρεπτικά η σωματική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, η νοητική εξάσκηση και η κοινωνικότητα του ατόμου. Ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου διαφέρει απο άτομο σε άτομο, συνήθως όμως εάν εμφανιστεί γρήγορα πιθανότατα θα εξελιχθεί και γρήγορα.

Η άνοια δεν αποτελεί μια κατάσταση απο την οποία ο πάσχων μπορεί να θεραπευθεί. Συγκεκριμένα, η φαρμακοθεραπεία είναι δυνατόν να επιβραδύνει, αλλά όχι να αναστείλει την πορεία της νόσου. Απο την άλλη πλευρά, η δημιουργία ενός κατάλληλου υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τον ασθενή μπορεί να τον βοηθήσει σημαντικά στην καθημερινότητά του. Η διαμόρφωση του οικιακού περιβάλλοντος, οι πνευματικές ενασχολήσεις που βοηθούν τον νου να βρίσκεται σε εγρήγορση, οι συμπεριφορές που χρειάζεται να υποδεικνύονται σε συχνότατη βάση αποτελούν στρατηγικές υποβοήθησης. Συνδιαστικά, η κινητοποίηση του ασθενή μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή σε προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, εργοθεραπείας και θεραπείας της τέχνης.

Στην Ελλάδα η οικογένεια διατηρεί την ευθύνη της φροντίδας των ασθενών ακόμη και όταν υπάρχουν επαγγελματίες βοηθοί ή νοσηλεύονται σε ιδρύματα. Παράλληλα όμως οι οικείοι που ασχολούνται με τον ασθενή χρειάζονται και οι ίδιοι ψυχολογική στήριξη,συμβουλευτική και εκμάθηση στρατηγικών παρέμβασης καθώς η φροντίδα του ανοϊκού δεν είναι εύκολη. Δημιουργεί αισθήματα θυμού, απόγνωσης, άγχους, αρνητισμού και πίεσης, καθώς και επιθετικότητα ή κατάθλιψη. Η αδιάλειπτη επαφή με τον άνθρωπο που νοσεί απο άνοια και οι ευθύνες που προκαλεί η αποδιοργανωμένη ψυχική του κατάσταση φορτίζουν δραματικά τον οικογενειακό φροντιστή. Συχνά μάλιστα λέγεται ότι ο φροντιστής είναι ο «κρυφός ασθενής» στην άνοια. Είναι επομένως απαραίτητο να κατανοήσει και να αποδεχθεί τα αρνητικά του συναισθήματα και να απαλλαχθεί απο το ψυχοφθόρο φορτίο.