Παγκόσμια Ημέρα Νερού Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό 783 εκατομμύρια ανθρώποι

Παγκόσμια Ημέρα Νερού Χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό 783 εκατομμύρια ανθρώποι

Περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες και από αυτούς τους θανάτους περίπου 1.800 συνδέονται με το νερό και την υγιεινή, υπενθυμίζει η UNICEF με αφορμή την 22α Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Σχεδόν το 90% των θανάτων παιδιών από διαρροϊκές ασθένειες συνδέονται άμεσα με το μολυσμένο νερό, την έλλειψη αποχέτευσης ή την ανεπαρκή υγιεινή. Παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτοί οι θάνατοι έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, από 1,2 εκατομμύρια κάθε χρόνο το 2000 σε περίπου 760.000 το χρόνο το 2011.
 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF για την παιδική θνησιμότητα, περίπου οι μισοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν σε μόνο πέντε χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα. Δύο χώρες μαζί -η Ινδία (24%) και η Νιγηρία (11%)- παρουσιάζουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Αυτές οι ίδιες χώρες έχουν επίσης σημαντικούς πληθυσμούς χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατομμύρια είναι στην Κίνα, 97 εκατομμύρια στην Ινδία, 66 εκατομμύρια στη Νιγηρία, 36 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 15 εκατομμύρια στο Πακιστάν.

Τα στοιχεία για την αποχέτευση είναι ακόμη πιο ζοφερά. Αυτοί που στερούνται βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής σε αυτές τις χώρες είναι:
 

·         στην Ινδία 814 εκατομμύρια,

·         στην Κίνα 477 εκατομμύρια,

·         στη Νιγηρία 109 εκατομμύρια,

·         στο Πακιστάν 91 εκατομμύρια

·         και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 50 εκατομμύρια.

Οι βελτιώσεις στην πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση σε αυτές τις χώρες θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

«Μερικές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στους μεγάλους αριθμούς και αποτυγχάνουμε να δούμε τις ανθρώπινες τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο. Αν 90 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με παιδιά του νηπιαγωγείου συγκρούονταν κάθε μέρα, χωρίς επιζώντες, ο κόσμος θα το πρόσεχε. Όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει κάθε μέρα, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής και αποχέτευσης», τονίζει ο Σαντζάι Βιτζεσεκερα, επικεφαλής του τομέα Νερού και Υγιεινής της UNICEF.

«Κάθε παιδί είναι σημαντικό. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα να επιβιώσει, το δικαίωμα σε ένα μέλλον που είναι τόσο καλό όσο μπορούμε να το κάνουμε. Αν, όσοι ανήκουμε στην κοινότητα εκείνων που εργάζονται για την ανάπτυξη, δεν κοιτάμε καθημερινά τα πρόσωπα των μικρών παιδιών, θα χάσουμε το στόχο κατά πολύ», καταλήγει ο αξιωματούχος της UNICEF.