Νευρολογικά προβλήματα ίσως έχουν τα παιδιά των υπογόνιμων ζευγαριών

Νευρολογικά προβλήματα ίσως έχουν τα παιδιά των υπογόνιμων ζευγαριών

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν δυσκολίες ως προς την επίτευξη κύησης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ήπιων νευρολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κρόνινγκεν με επικεφαλής την Δρ Μιτζνα Χαντερς-Αλγκα συμπεριλήφθηκαν 206 παιδιά που είχαν γεννηθεί από ζευγάρια που χρειάστηκαν αρκετό χρόνο και προσπάθεια για να τεκνοποιήσουν. Εξ αυτών, τα 122 είχαν συλληφθεί με τη βοήθεια θεραπείας γονιμότητας και 87 φυσιολογικά. Σε ηλικία δύο ετών, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε εξέταση σχεδιασμένη να καταγράψει τη νευρολογική τους ανάπτυξη, περιλαμβανομένων και μετρήσεων για την κινητική λειτουργία, τη στάση του σώματος, τα αντανακλαστικά και τον συντονισμό χεριών-ματιών. 

Για τις γυναίκες που είχαν χρειαστεί περισσότερο χρόνο να μείνουν έγκυες, διαπιστωνόταν 30% αύξηση του κινδύνου απόκτησης παιδιού με ήπια νευρολογικά προβλήματα. 

Κατά μέσο όρο, οι γονείς των παιδιών με τέτοια προβλήματα είχαν χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να κυοφορήσουν, ενώ οι γονείς των παιδιών που δεν είχαν ήπια νευρολογικά προβλήματα είχαν χρειαστεί δύο χρόνια και οκτώ μήνες. 

Παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει τις θεραπείες γονιμότητας με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και γεννητικές ανωμαλίες. Η ολλανδική μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία ότι η υπογονιμότητα από μόνη της και όχι η θεραπεία αυτής, ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό, αφού μόνο 10 παιδιά είχαν ήπια νευρολογικά προβλήματα και έξι είχα σοβαρά. 

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα του θέματος πριν εκδώσουμε οποιαδήποτε οδηγία προς τα ζευγάρια που έχουν προβλήματα τεκνοποίησης», διευκρινίζει η Δρ Χαντερς-Αλγκα. 

Τα παιδιά του δείγματος που είχαν ήπια νευρολογικά προβλήματα δεν σημαίνει ότι είχαν αξιοσημείωτες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Απλά ήταν περισσότερα ευάλωτα σε μαθησιακά και προβλήματα συμπεριφοράς μετέπειτα.