Επιθετική συμπεριφορά αποκτούν τα παιδιά που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια

Αναζήτηση

Επιθετική συμπεριφορά αποκτούν τα παιδιά που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια

Τα παιδιά που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια ενδεχομένως να κάνουν περισσότερες επιθετικές σκέψεις, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την επιθετική συμπεριφορά, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στην Σιγκαπούρη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Pediatrics, τα παιδιά 8-17 ετών που έπαιζαν πολλά βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάσα αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς τους, τρία χρόνια μετά, συγκριτικά με την αρχή της μελέτης. 

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά που μείωσαν τον χρόνο που έπαιζαν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, εμφάνισαν ομοίως μείωση της επιθετικότητάς τους. 

Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών στις περισσότερες επιθετικές σκέψεις που έκαναν. Για παράδειγμα, ήταν πιθανότερο να αντιμετωπίσουν ως εχθρική την τυχαία κίνηση κάποιου να πέσει επάνω τους, εξηγεί ο Δρ Γκρεγκ Άντερσον, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. 

«Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίζουν συνέχεια βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, σταδιακά αναζητούν βίαιες λύσεις στα προβλήματά τους ή στις διάφορες μικρο-διαφωνίες της καθημερινότητας», επισημαίνει ο ερευνητής. 

Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές αντιδρούν στα συμπεράσματα της μελέτης καταλογίζοντάς της σφάλματα. Ο Δρ Κρίστοφερ Φέργκουσον, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στεντσον, επισημαίνει ότι τα ίδια επιστημονικά στοιχεία είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για να συσχετιστούν τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια με την επιθετική συμπεριφορά, χωρίς όμως σαφή συμπεράσματα. 

Και πράγματι, στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν από τα παιδιά να αξιολογήσουν πόσο βίαια θεωρούσαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έπαιζαν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως το αποτέλεσμα. 

Ο Δρ Φεργκουσον σημειώνει δε ότι ενώ έχουν αυξηθεί η βία στα παιχνίδια, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, δεν έχει σημειωθεί ανάλογη αύξηση της βίας μεταξύ των νέων. 


Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να επιβλέπουν πάντα τα παιδιά τους όταν έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτρονικά προϊόντα ψυχαγωγίας και να προσπαθούν να αντικαταστήσουν οτιδήποτε βίαιο με τακτικές κοινωνικοποίησης στην πραγματική ζωή.