Ο καρκίνος του εντέρου «προτιμά» περισσότερο τους άνδρες

Ο καρκίνος του εντέρου «προτιμά» περισσότερο τους άνδρες

Τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου στους άνδρες παρουσιάζουν έντονα ανοδικές τάσεις τα τελευταία 35 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Cancer Research UK που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC. 

Αντιθέτως, για το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα στις γυναίκες σημειώνουν αύξηση κατά 6%. 

Βέβαια, τα ποσοστά επιβίωσης παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση και στα δύο φύλα, με τους ασθενείς να ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. 

Αν και δεν είναι γνωστό γιατί υπάρχει φυλετική διαφορά ως προς τα κρούσματα του καρκίνο του εντέρου, η πάθηση σχετίζεται με την παχυσαρκία και διατροφικά σχήματα πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και ελάχιστη κατανάλωση φυτικών ινών, καθώς και με την γήρανση του πληθυσμού. 

Ο καρκίνος του εντέρου έχει αυξηθεί από 45 περιπτώσεις ανά 100.000 άνδρες το 1975-77, στις 58 το 2008-10, δηλαδή αύξηση κατά 29%. Στις γυναίκες, το 2008-2010 καταγράφονταν 37 κρούσματα ανά 100.000 ενώ το 1975-77 35 ανά 100.000. 

Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη αύξηση είναι οι άνδρες 60 και 70 ετών, με 23.000 περιπτώσεις ανά έτος. 

«Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε, και εφόσον πλέον ζούμε περισσότερο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο», σχολιάζει ο καθηγητής Μάθιου Σέιμουρ από το Πανεπιστήμιο Λιντς και διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Έρευνας για τον Καρκίνο. 

«Αλλά εξετάζοντας τα νούμερα συνδυαστικά με την ηλικία του ατόμου, παρατηρούμε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου έχει αυξηθεί για τους άνδρες, την τελευταία 35ετία. Είναι σημαντικό να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από την αύξηση αυτή και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζει ο Δρ Σέιμουρ.