Η μεσογειακή διατροφή φέρνει υγεία και μακροζωία

Αναζήτηση

Η μεσογειακή διατροφή φέρνει υγεία και μακροζωία

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν από τους κυριότερους προσδιοριστικούς παράγοντες του καλού επιπέδου υγείας και της μακροζωίας, σύμφωνα με νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που αναζήτησε τα μυστικά της μακροζωίας στα ορεινά χωριά της Σικελίας, όπου ζουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν φτάσει ήδη στο εκατοστό έτος της ηλικίας τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κοινός ωφέλιμος παράγοντας για τους υπεραιωνόβιους της Νότιας Ιταλίας είναι ο συνδυασμό της κατανάλωσης πολλών φρούτων, λαχανικών και πλήρων δημητριακών, με την παράλληλη χαμηλή κατανάλωση κόκκινων κρεάτων, υδατανθράκων και γλυκών.

Οι ερευνητές του σικελικού πανεπιστημίου του Παλέρμο, με επικεφαλής τον Καλόγκερο Καρούζο και τη Σόνια Βάστο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ανοσίας και γήρανσης "Immunity and Ageing", μελέτησαν τα χωριά στα όρη Σικάνι στη δυτική Σικελία, όπου το ποσοστό των ατόμων άνω των 100 ετών (ο γηραιότερος που βρέθηκε, είναι 107) εμφανίζεται υπερτετραπλάσιο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της Ιταλίας.

Οι υπεραιωνόβιοι κλήθηκαν να απαντήσουν αναλυτικά για τις διατροφικές τους συνήθειες, δέχθηκαν να προβούν σε αιματολογικές εξετάσεις και υπεβλήθησαν σε αρκετά τεστ αξιολόγησης της νοητικής τους λειτουργίας.

 Τα αποτέλεσματα που προέκυψαν αναφορικά με το επίπεδο υγείας των ατόμων άνω των 100 ετών έδειξαν ότι οι υπεραιωνόβιοι της Σικελίας διατηρούσαν ένα καλό επίπεδο υγείας χωρίς να εμφανίζουν σοβαρά σωματικά ή νοητικά προβλήματα, αν και ορισμένοι εμφάνιζαν απώλεια όρασης ή ακοής, χωρίς βέβαια αυτό να μπορεί να συνδεθεί απαραίτητα με την επιλογή του τρόπου διατροφής.

 Επιπρόσθετα, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια των ερευνώμενων βρίσκονταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παράγων- κλειδί για τη σημασία της διατροφής σε σχέση με το υψηλό προσδόκιμο ζωής, είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, που δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το άσπρο ψωμί) προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, ενώ αντίθετα οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως τα λαχανικά και τα όσπρια) οδηγούν σε βραδύτερη αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Οι δίαιτες με μέσο έως και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, δρουν προστατευτικά για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με εκείνες τις δίαιτες που έχουν γενικότερα υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευνοούν την εμφάνιση διαβήτη (τύπου 2).

 Οι ερευνητές τονίζουν ότι «για να φθάσει κανείς με επιτυχία στα βαθιά γεράματα, η σωστή συμβουλή είναι να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών και με μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών».

Όλοι οι υπεραιωνόβιοι, που ήσαν σχεδόν εξίσου μοιρασμένοι ανάμεσα στα δύο φύλα, ζούσαν στο ίδιο σπίτι με την οικογένειά τους και εμφάνιζαν ενεργή σωματική δραστηριότητα ενώ είχαν φυσιολογικό βάρος (μη-παχύσαρκοι).

 Εκτός από τη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο για την μακροζωία των κατοίκων των ορεινών χωριών της Σικελίας, βρέθηκαν σύμφωνα τους Ιταλούς ερευνητές και άλλοι σημαντικοί προσδιοριστικοί παράγοντες όπως είναι συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχουν τις φλεγμονές, η υποστήριξη από τα οικογενειακά/συγγενικά δίκτυα και οι εκτεταμένες οικογενειακές σχέσεις καθώς και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 100 ετών παγκοσμίως θα πλησιάσει το 2050 τα 3,2 εκατομμύρια και θα είναι αυξημένος κατά 18 περίπου φορές σε σχέση με τον περασμένο αιώνα, γεγονός που αποτελεί μία σαφέστατη ένδειξη ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διεθνώς με το πέρασμα των χρόνων.  

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΝΗΣ