Μύθος ότι τα ωμέγα - 3 καταπολεμούν την άνοια

Μύθος ότι τα ωμέγα - 3 καταπολεμούν την άνοια

Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να απομυθοποιήσει την ωφέλεια που έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ωμέγα-3, που υπάρχουν κυρίως σε μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα ψάρια (σολομός, σαρδέλες κ.α.) ή λαμβάνονται μέσω ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων σε μορφή χαπιού, είναι μάλλον χάσιμο χρόνου για την καταπολέμηση της άνοιας στους ηλικιωμένους.
Όπως έδειξε η μελέτη, τα διατροφικά αυτά συμπληρώματα δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι τα εικονικά χάπια (πλασέμπο).
Οι ερευνητές ανέφεραν πάντως πως θα χρειαστούν και άλλες μακρόχρονες έρευνες για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα. Κυρίως πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει όφελος για τον εγκέφαλο, αν τα ωμέγα-3 λαμβάνονται για χρονικό διάστημα άνω των τριάμισι ετών.
Τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μία υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να αφορά λιπαρό ψάρι. 
Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με την ωφέλεια των ωμέγα-3 για τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας είναι μέχρι τώρα πιο αμφισβητούμενα και η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει κάποιο όφελος. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν ωμέγα-3, δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ σε σχέση με όσους είχαν πάρει απλώς ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο). 
Μία άλλη επιστημονική έρευνα, που έγινε σε 12.500 ανθρώπους με μέση ηλικία 64 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη, δηλαδή είναι αυξημένο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν βοηθά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι έπαιρναν 900 μιλιγκράμ ωμέγα-3 καθημερινά, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό, σε σχέση με όσους είχαν πάρει μόνο εικονικό χάπι (πλασέμπο). 
Προηγούμενες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη ωμέγα-3 από το ψάρι ή με χάπι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν συμβαίνει στους διαβητικούς.