«Ας... δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση», στο Μετρό Συντάγματος

«Ας... δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση», στο Μετρό Συντάγματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας στις 4 Μαΐου 2013, κορυφώνεται στην Αθήνα η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με τίτλο «Ας... δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση», με ένα τριήμερο ενημερωτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Μετρό Συντάγματος, από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. 

Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη νόσο, τα συμπτώματά της, και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης. 

Στην Ελλάδα πάσχουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα περίπου17.000 ενήλικες. Αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη καθώς συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση. Ένας στους τρεις ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου του, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που φέρουν το νόσημα εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξαιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας. Παράλληλα ο ασθενής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του μέσα στην οικογένεια ή και έξω από αυτήν.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και συνήθως ξεκινά με έντονο πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. 

Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στην μέση ή τη ράχη που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση, και συχνά ξυπνά τον πάσχοντα τις πρώτες πρωινές ώρες, αναγκάζοντάς τον να σηκωθεί από το κρεβάτι για να νιώσει καλύτερα. Χαρακτηρίζεται επίσης, από πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. 

Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα από ειδικό ρευματολόγο και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Η εκστρατεία «Ας... δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση», έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), όπου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη νόσο. Ως αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός πολιτών που εντόπισαν συμπτώματα της νόσου μέσα από τα ειδικά έντυπα που συμπλήρωσαν, επισκέφθηκαν ρευματολόγο για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.

Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την ΑΣ, πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και με την ευγενική χορηγία της MSD.