Ο θόρυβος προκαλεί ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Ο θόρυβος προκαλεί ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Τα παιδιά που ζουν κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σύμφωνα με γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Research. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Κέντρου Ερευνών για την Περιβαλλοντική Υγεία «Χέλμχολτς», με επικεφαλής την Κάρλα Τίσλερ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που εκτίθενται στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου, έχουν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής σε σχέση με τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων και η χημική ρύπανση, επιδρούν αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία, ιδίως των παιδιών. Ειδικότερα, ο συνεχής θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή των αεροπλάνων (αν ένα αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή) επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, καθώς προκαλεί αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες ή διαταράσσει τον ύπνο των παιδιών, κάτι που έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 900 παιδιών ηλικίας δέκα ετών και συσχέτισαν το επίπεδο θορύβου κοντά στο σπίτι κάθε παιδιού, με τη συμπεριφορά του. Τα παιδιά που ζούσαν πιο κοντά σε δρόμο και θόρυβο, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συναισθηματικά συμπτώματα όπως η υπερβολική ανησυχία, ενώ είχαν και μεγαλύτερα προβλήματα αϋπνίας.

Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό παιδιών, που μπορεί να φθάνει και το 10%, εμφανίζουν συμπτώματα του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στην ηλικία των τριών έως 17 ετών. Η εν λόγω διαταραχή και η έλλειψη ύπνου αποτελούν δύο καταστάσεις που επιδεινώνονται από τους θορύβους του περιβάλλοντος και αλληλοτροφοδοτούνται.