Τέλος στα γκρίζα μαλλιά βάζει φάρμακο κατά της λεύκης

Τέλος στα γκρίζα μαλλιά βάζει φάρμακο κατά της λεύκης

Διεθνής επιστημονική ομάδα βάζει τέλος στα γκρίζα μαλλιά, αποκαθιστώντας το χρώμα του τριχωτού της κεφαλής με ένα φάρμακο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο FASEB Journal. 

Η καθηγήτρια Κάρεν Σαλρούτερ από το Πανεπιστήμιο Μπραντφορντ στη Μ.Βρετανία συνεργάστηκε με ειδικούς του Πανεπιστημίου Γκρέισφαλντ στην βορειοανατολική Γερμανία και κατάφερε να βρει τη θεραπεία για τα γκρίζα μαλλιά, αφού πρώτα είχε εντοπίσει την αιτία, το οξειδωτικό στρες. 

Όπως είναι γνωστό, καθώς μεγαλώνουμε, οι τρίχες συσσωρεύουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, μια λευκαντική ουσία που στερεί τα μαλλιά από το φυσικό τους χρώμα. 

Η θεραπεία που ανακάλυψαν οι επιστήμονες αφαιρεί το υπεροξείδιο του υδρογόνου από την τρίχα, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφώς αν μπορεί να προλάβει το γκριζάρισμα των μαλλιών. 

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεραπεία σε ομάδα ασθενών που έπασχαν από λεύκη, μια δερματική πάθηση που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος, λόγω έλλειψης μελανίνης. 

Παρατήρησαν λοιπόν ότι μια τροποποιημένη ψευδοκαταλάση επαναχρωμάτιζε το πάσχον δέρμα αλλά και τις βλεφαρίδες των πασχόντων από λεύκη. 

«Χρόνια τώρα, αναρίθμητες θεραπείες έχουν δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση των γκρίζων μαλλιών, αλλά τώρα, για πρώτη φορά, ένα αληθινό φάρμακο εστιάζει στη ρίζα του προβλήματος», υπογραμμίζει ο εκδότης του FASEB, Τζέραλντ Βάισμαν. 

Κι ενώ τα νέα είναι ελπιδοφόρα για όλους όσους απεχθάνονται τα γκρίζα μαλλιά τους, τα μηνύματα είναι ακόμη πιο αισιόδοξα για τους πάσχοντες από λεύκη αφού η τροποποιημένη ψευδοκαταλάση είναι αποτελεσματική και κατά της δερματικής πάθησης.