Με τον παιδικό διαβήτη σχετίζονται τα καυσαέρια των αυτοκινήτων

Με τον παιδικό διαβήτη σχετίζονται τα καυσαέρια των αυτοκινήτων

Η έκθεση των παιδιών στην περιβαλλοντική ρύπανση που δημιουργείται λόγω της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποDiabetologia. 

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Δρ Ελίζαμπεθ Τίρινγκ και Γιοακίμ Χάινριχ μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 400 10χρονων παιδιών που ζούσαν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και διαπίστωσαν ότι για κάθε 500 μέτρα πιο κοντά στις πηγές ρύπανσης αυξάνεται κατά 7% η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα παιδιά, που έδωσαν δείγματα αίματος, βρέθηκαν να αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο περισσότερο εκτίθεντο στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη γειτονιά τους.

Οι χημικές ουσίες (όπως το διοξείδιο του αζώτου) και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τους κινητήρες των αυτοκινήτων, δρουν οξειδωτικά στον οργανισμό και επιδρούν αρνητικά στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του αίματος.

Σύμφωνα με τον Δρ Χάινριχ «αν και η τοξικότητα διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών ρυπαντών του αέρα, όλες οι ρυπογόνες ουσίες θεωρούνται ιδιαίτερα οξειδωτικές και μπορούν είτε άμεσα να επιδράσουν στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, είτε έμμεσα μέσω της ενεργοποίησης άλλων οξειδωτικών μηχανισμών μεταξύ των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ρύπανση του αέρα, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη».

Άλλοι, πάντως, Βρετανοί ειδικοί, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα η σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και τον διαβήτη στα παιδιά. Γι’ αυτό, τόνισαν την ανάγκη, να γίνει μια νέα μεγαλύτερη έρευνα που θα επιβεβαιώνει τα ευρήματα της γερμανικής.

Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η καρδιοπάθεια, ενώ ο θόρυβος από την κίνηση των αυτοκινήτων έχει συνδεθεί με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά.