Εκστρατεία του ΕΟΦ για την ασφαλή και σωστή χρήση των φαρμάκων

Εκστρατεία του ΕΟΦ για την ασφαλή και σωστή χρήση των φαρμάκων

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, η οποία απευθύνεται τόσο στο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες της υγείας, ξεκινά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Αφορμή για την εκπόνηση της εκστρατείας είναι η κατά καιρούς δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι:
 

·         Η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2010 στη χώρα μας ήταν η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·         Ένας στους τέσσερις Έλληνες λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού.

·         Ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.

·         Οι έξι στους δέκα από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.

·         Δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος λοιπόν, ο ΕΟΦ στοχεύει μέσω της εκστρατείας να ενημερώσει τόσο το γενικό κοινό, όσο και τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους φορείς παροχής υγείας.

Κεντρικά μηνύματα της καμπάνιας είναι «Η μη ορθή χρήση φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία» και «Έγκριση ΕΟΦ σημαίνει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα», τα οποία και θα προβάλλονται μέσω όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) καθώς και από την ιστοσελίδα της εκστρατείας αλλά και θεματικά σποτ στο διαδίκτυο.

Με την πρωτοβουλία αυτή, ο ΕΟΦ εγγυάται ότι:

·         Όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας ΕΟΦ, πρωτότυπα και γενόσημα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας.

·         Η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμάκων δίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

·         Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους μετά την άδεια κυκλοφορίας

ενώ μας συμβουλεύει να:

·         Αγοράζουμε συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.

·         Εμπιστευόμαστε γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.

·         Μην καταναλώνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις.

·         Μην αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο.

·         Μην ανταλλάσσουμε φάρμακα με συγγενείς και φίλους

και μας υπενθυμίζει να:

·         Συμβουλευόμαστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό μας για τη σωστή χρήση φαρμάκων.

·         Ζητάμε να μας χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα με το μικρότερο κόστος συμμετοχής.

Η εκστρατεία του ΕΟΦ για την ορθή και ασφαλή χρήση φαρμάκων έχει την πλήρση υποστήριξη εξέφρασαν του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Π. Σκανδαλάκη, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λ. Παπαγεωργόπουλος, της προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τ. Κρεμαστινού, του κοσμήτωρος της ΕΣΔΥ,Β. Κοντού, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκου, του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη και της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Β. Ανεμοδουρά.