Επτά τρόποι να απαλλαγείτε από το ροχαλητό

Αναζήτηση

Επτά τρόποι να απαλλαγείτε από το ροχαλητό

Ίσως συγκαταλέγεστε στο 45% των φυσιολογικών ατόμων που ροχαλίζουν τουλάχιστον περιστασιακά ή να γνωρίζετε κάποιον που ροχαλίζει. Αυτός ή αυτή που ροχαλίζει μπορεί γίνεται επίκεντρο πειραγμάτων στις παρέες, αλλά το ροχαλητό είναι σοβαρή κατάσταση.

Για παράδειγμα, ο σύζυγος που ροχαλίζει μπορεί να «στερεί» έναν ξεκούραστο ύπνο από την σύζυγο και τελικά το ζευγάρι να καταλήξει να κοιμάται σε χωριστές κρεβατοκάμαρες. «Το ροχαλητό μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα σε έναν γάμο», εξηγεί ο Ντάνιελ Σλατερ, ωτορινολαρυγγολόγος και ειδικός για το ροχαλητό στο Capital Otolaryngology του Τέξας.

Το ροχαλητό δεν προκαλεί απλώς θόρυβο. Το 75% των ατόμων που ροχαλίζουν πάσχει από αποφρακτική άπνοια ύπνου, πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Ο Δρ Σουντχανσου Τσοκροβερτι, διευθυντής του προγράμματος Κλινικής Νευροφυσιολογίας και Ιατρικής του Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο «JFK» και καθηγητής της Σχολής Υγείας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Seton Hall» επισημαίνει ότι «πολλά προϊόντα που υπόσχονται να σταματήσουν το ροχαλητό δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση», άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των διαφόρων σπρέι αλλά και χαπιών, που υπόσχονται θαύματα.

Εμείς σας προτείνουνε φυσικές λύσεις αλλά και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό ροχαλητό.

1. Αλλάξτε στάση ύπνου

Όταν κοιμάστε ανάσκελα η βάση της γλώσσας αλλά και η μαλακή υπερώα χαλαρώνουν και «πέφτουν» προς το πίσω τοίχωμα του λαιμού, προκαλώντας έναν έντονο ήχο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αλλάξτε λοιπόν στάση, και προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο πλάι. Ένα μαξιλάρι σώματος (που υποστηρίζει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη) μπορεί να σας παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε και να κάνει «δραματική» διαφορά.

Μια λιγότερο ορθόδοξη μέθοδος για να συνηθίσετε να κοιμάστε στο πλάι είναι να δέσετε μπαλάκια του τέννις στην πλάτη σας, ώστε να ξυπνάτε κάθε φορά που ασυναίσθητα γυρνάτε ανάσκελα.

Αν όμως και ο ύπνος στο πλάι δεν επιφέρει αποτέλεσμα, τότε μπορεί να πάσχετε από αποφρακτική άπνοια ύπνου, οπότε είναι συνετό να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

2. Χάστε βάρος

Η απώλεια κιλών μπορεί να είναι επιβοηθητική για κάποιους αλλά όχι για όλους. Ακόμη και οι αδύνατοι ροχαλίζουν.

Αν έχετε πάρει βάρος και το ροχαλητό σας έχει γίνει ενοχλητικό για τους γύρω σας, τότε κάντε λίγη δίαιτα. Η συσσώρευση λίπους γύρω από τον αυχένα, τότε συμπιέζεται η εσωτερική διάμετρος του λάρυγγα, προάγοντας έτσι την εκδήλωση του ροχαλητού.

3. Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά φάρμακα μειώνουν τον χαλαρωτικό τόνο των μυών στο πίσω μέρος του λάρυγγα, καθιστώντας πιθανότερο το ροχαλητό. Πίνοντας αλκοόλ 4-5 ώρες πριν τον ύπνο, είναι λογικό το ροχαλητό να επιδεινώνεται. Εξάλλου, ακόμη και όσοι δεν ροχαλίζουν, μετά από ένα γερό μεθύσι έχουν πιθανότητες μαζί με τον κακό ύπνο να υποπέσουν στο «αμάρτημα».

4. Καλή υγιεινή ύπνου

Οι κακές συνήθειες ως προς τον ύπνο μπορεί να επηρεάσουν όπως και το αλκοόλ, το ροχαλητό. Για παράδειγμα η υπερβολική εργασία, συνδυαστικά με την ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να συντελέσουν σε βαρύ ύπνο, με άμεση συνέπεια το ροχαλητό.

5. Ανοίξτε τις ρινικές κοιλότητες

Αν το ροχαλητό ξεκινά από την μύτη, τότε η διατήρηση ανοικτών των ρινικών κοιλοτήτων, μπορεί να δώσει λύση. Οι ανοιχτές ρινικές κοιλότητες επιτρέπουν την σωστή κυκλοφορία του αέρα. Η ρινική απόφραξη λόγω κρυολογήματος ή «στραβού» διαφράγματος, εμποδίζει την γρήγορη κίνηση του αέρα. Ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο μπορεί να συντελέσει στην διάνοιξη των ρινικών κοιλοτήτων. Επίσης μπορείτε να κάνετε πλύσεις με αλατούχο διάλυμα (σε μορφή ορού).

Οι ρινικές ταινίες είναι εξίσου καλή λύση για την διάνοιξη των κοιλοτήτων, αν φυσικά το πρόβλημα ξεκινά από την μύτη και όχι από την μαλακή υπερώα.

6. Αλλάξτε μαξιλάρια

Τα αλλεργιογόνα που συσσωρεύονται στην κρεβατοκάμαρα αλλά και στα μαξιλάρια μπορούν να συντελέσουν στην εκδήλωση ροχαλητού. Μήπως θα πρέπει να αλλάξετε μαξιλάρια λοιπόν; Τα ακάρεα της σκόνης συσσωρεύονται στα μαξιλάρια και προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί τελικά να συντελέσουν στην εκδήλωση και ροχαλητού. Ένας άλλος συχνός ερεθιστικός παράγοντας του αναπνευστικού συστήματος είναι το τρίχωμα των ζώων. Οπότε είναι συνετό να κρατάτε έξω από το υπνοδωμάτιο το κατοικίδιο σας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να φροντίζετε για την αντικατάσταση των μαξιλαριών σας κάθε έξι μήνες και φυσικά να τα αερίζετε καλά σε εβδομαδιαία βάση.

7. Καλή ενυδάτωση

Πίνετε πολλά υγρά. Οι εκκρίσεις της μύτης και της μαλακής υπερώας γίνονται παχύτερες όταν είστε αφυδατωμένοι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ, οι γυναίκες θα πρέπει να πίνουν περίπου 11 ποτήρια υγρά την ημέρα (από ροφήματα, νερό και τρόφιμα), ενώ οι άνδρες 16 ποτήρια, σε ημερήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς, σε πλαϊνή στάση, να μην πίνετε αλκοόλ το βράδυ και αν αισθάνεστε «μπουκωμένη» τη μύτη σας να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσετε. Οι απλές αυτές πρακτικές συμβουλές μπορούν να επιφέρει τεράστια οφέλη σε σας και την οικογένεια σας, όταν πρόκειται για το ροχαλητό.

health.in.gr