Αναισθητικό φάρμακο ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Αναισθητικό φάρμακο ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Ένα φάρμακο που χορηγείται χρόνια τώρα για την επίτευξη αναισθησίας, ενδεχομένως και να ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Icahn» στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι η κεταμίνη μπορεί να βελτιώσει τη μείζονα κατάθλιψη συγκριτικά με άλλο αναισθητικό σκεύασμα. 

Η κεταμίνη είναι αναισθητική ουσία που χρησιμοποιούν οι κτηνίατροι σε ζώα. Στους ανθρώπους, η κεταμίνη ή «Special K» είναι γνωστό δημοφιλές ναρκωτικό που έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, καθώς και την αίσθηση ότι βγαίνεις εκτός του σώματος σου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η κεταμίνη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σχεδόν άμεσα. Αλλά ήταν μικρές σε μέγεθος και οι επιδράσεις της ουσίας καθιστούσαν δύσκολη την διενέργεια ενός «τυφλού» τεστ, όπου οι ασθενείς δεν θα γνώριζαν αν παίρνουν κεταμίνη ή εικονικό σκεύασμα. Και έτσι υπήρχε πάντα η πιθανότητα τα συμπτώματα να βελτιώνονται λόγω του «φαινομένου placebo», δηλαδή της αίσθησης ότι παίρνεις κάτι που σου κάνει καλό. 

Ο Δρ Τζέιμς Μουροου και οι συνεργάτες στην Ιατρική Σχολή «Icahn» μελέτησαν 72 άτομα που υπέφεραν από μείζονα κατάθλιψη και δεν ανταποκρίνονταν στην θεραπεία τους. Οι μισοί πήραν κεταμίνη, και οι άλλοι μισοί μιδαζολάμη, επίσης μια αναισθητική ουσία η οποία όμως δεν έχει σχετιστεί με τη βελτίωση της κατάθλιψης. 

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ασθενείς να βαθμολογήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης την 1η, 2η, 3η, και 7η ημέρα μετά την θεραπεία. Την ημέρα μετά τη λήψη του φαρμάκου, πάνω από τα δύο τρίτα των ασθενών εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων, συγκριτικά με το ένα τρίτο της ομάδας ελέγχου. Μάλιστα η βελτίωση διαρκούσε περίπου μια εβδομάδα. 

Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως η κεταμίνη ανακουφίζει τη συμπτωματολογία της κατάθλιψης, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.