Σκολίωση της σπονδυλικής στήλης:Μια ολιστική προσέγγιση

Αναζήτηση

Σκολίωση της σπονδυλικής στήλης:Μια ολιστική προσέγγιση

 Σπυρίδων Μπρίκος

 Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος

 Τέως ειδικευόμενος ΓΝΑ Ευαγγελισμός

 

Η πλειονότητα των ορθοπεδικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα της σκολίωσης με έναν αυστηρά τεχνικό τρόπο.Μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που πρέπει να αντισταθμιστεί ,να σταθεροποιηθεί είτε με κηδεμόνα, είτε με χειρουργική επέμβαση.Πολλά τα είδη και οι μορφές της.Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι μια συχνή μορφή της .Στην ιδιοπαθή σκολίωση τα αίτιά της δεν είναι γνωστά.Εμφανίζεται λίγο πριν την εφηβεία και κατά τη διάρκειά της άλλοτε αυξάνει αργά ,άλλοτε επιδεινώνεται με ταχύ ρυθμό.

Οι περισσότεροι γιατροί όπως προανέφερα εστιάζουν στο πρόβλημα ,χάνοντας την ουσία.

Το πρόβλημα της σκολίωσης ενώ αφορά τη σπονδυλική στήλη ,διαπερνά ολόκληρο το σώμα και φτάνει στα ψυχικά έγκατα του πάσχοντα.Γιαυτό και χρήζει μιας ολιστικής αντιμετώπισης και όχι μιας μεμονωμένης τεχνικής προσέγγισης !

Η σκολίωση ενώ δεν είναι επώδυνη σωματικά ,ξεκινά ως ψυχοτραυματικό γεγονός στον πάσχοντα.Τα κυρτώματα τον συρικνώνουν ψυχοσωματικά.Tο αυξανόμενο ύψος της εφηβείας του τα τρέφει.Οι μύες του γίνονται κουβάρι και το σώμα ασθενεί.Η στάση του είναι μαζεμένη,το βάδισμα του ξένο.

Αδύνατος, με έναν καθρέφτη να του υπενθυμίζει ότι κάτι δεν είναι ομοιόμορφο πάνω του.

Κύρτωμα δύσκαμπτο,στάση αφύσικη και το σώμα να μην υπακούει σε ότι η φυσική ροπή το προστάζει.

Τα κυρτώματα στη σκολίωση μένουν ,σα να τα γεννά μια άλλη συνιστώσα βαρύτητας,σαν το σώμα να μη βρίσκει τις πραγματικές ισορροπίες ή διαστάσεις του.

Η σκολίωση δεν είναι ‘’πάθηση’’, αλλά ιδιαιτερότητα κάποιων ανθρώπων και έτσι ίσως θα έπρεπε να την αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική,με έναν ολιστικό τρόπο.

Η σκολίωση επίσης είναι και μια αέναη μάχη αντιρρόπησης των κυρτωμάτων της και μια επανατοποθέτηση του ανθρώπινου σώματος στον χώρο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι "'άτυχοι" άνθρωποι με σκολίωση(μικρού ή μεγάλου βαθμού) πρέπει να επανατοποθετήσουν το σώμα τους και να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους.

Είτε ακολουθήσουν χειρουργική θεραπεία είτε όχι, ποτέ δε θα πρέπει να ξεχνάνε ότι η αντιρρόπηση των κυρτωμάτων και η συμμετρική εκγύμναση των μυών ,με έμφαση όσων έχουν ατονίσει στη μία πλευρά είναι καθημερινή και εφ’ όρου ζωής μέριμνα.

"Αν η γης σε έστριψε η θάλασσα θα σε επαναφέρει"

Στη θάλασσα η σπονδυλική στήλη καθώς και ολόκληρο το σώμα αφήνεται (χωρίς την επιμονή της βαρύτητας) να πάρει τη θέση και τη στάση που του πρέπει.

Προσωπική συμβουλή: "Bούτα και αφέσου ή βούτα και γυμνάσου"

Και τα δύο ,ένταση και ξεκούραση...όλα τα στυλ ύπτιο ,ελεύθερο,πρόσθιο και γιατί όχι πεταλούδα.Μη βγαίνεις πριν το δύωρο.Άσκηση στο νερό με πρόγραμμα αθλητή.Μόνος σου θα αισθανθείς τα όρια των κυρτωμάτων σου ,την αντιστάθμηση τους ,το ξεδίπλωμα των μυών σου.Κολύμπα και με κλειστά τα μάτια.Αυτό είναι το αληθινό σου περπάτημα ,αυτή είναι η στάση σου, νιώσε την ! Αυτό είναι το σώμα σου,φτιάξτο,ξαναδημιουργήσε το ,πλάσε το όπως εσύ νιώθεις.Η παρεγκεφαλίδα σου, ο μηχανισμός ισορροπίας σου, λειτουργούν πιο αρμονικά μέσα στο νερό.Εκεί εκπτύσεις το θώρακά σου ,αυξάνεις τη ζωτική σου χωρητικότητα ,μαλακώνεις τα κυρτώματα σου.Εκεί γίνεται η ανάπλαση του κορμού σου,το remodeling.Όσο περισσότερο αφήνεσαι στις χιλιομετρικές σου αποστάσεις, τόσο βρίσκεις την πραγματική θέση του σώματος σου στο χώρο.Γυμνάζεσαι ,δυναμώνεις και στήνεσαι.

 

Το πιο μαγικό με τη θάλασσα είναι ότι κάθε φορά που τελειώνεις μια δυναμική προπόνηση και βγαίνεις απ’ το νερό ,το πρώτο βήμα που κάνεις στη στεριά ,ακόμα και με κλειστά μάτια είναι και η αληθινή θέση του σώματός σου στο χώρο.