Πέφτει ο δείκτης νοημοσύνης των ανδρών

Πέφτει ο δείκτης νοημοσύνης των ανδρών

Πτώση στον δείκτη νοημοσύνης των ανδρών παρατηρεί μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο του Κορκ.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Intelligence, μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα ο δείκτης νοημοσύνης των ανδρών σημείωσε ύφεση κατά 14 μονάδες περίπου.

 

Συγκρίνοντας στοιχεία από τα τέλη του 1800 με σημερινά στοιχεία, ο μέρος όρος του δείκτη νοημοσύνης των κατοίκων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής μειώνεται κάθε δεκαετία κατά 1,23 μονάδες. Ανάλογη μείωση παρατηρείται και στα αντανακλαστικά των ανδρών: αν το 1889 ένας άνδρας αντιδρούσε έπειτα από 183 χιλιοστά του δευτερολέπτου, το 2004 ο χρόνος αντίδρασης έφτασε τα 253 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

 

Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τη μελέτη της ομάδας του επιστήμονα Τζέιμς Φλιν, ο οποίος υποστήριζε ότι με την πάροδο του χρόνου ο δείκτης νοημοσύνης αυξάνεται.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες των τριών Πανεπιστημίων, η εξήγηση για το φαινόμενο της πτώσης αφορά… στις γυναίκες. Οι μορφωμένες και πιο ευφυείς γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη ή τη Βόρειο Αμερική τεκνοποιούν ολοένα λιγότερο, με αποτέλεσμα αυτό να χαμηλώνει κατά πολύ τον μέσο όρο διανοητικού επιπέδου του πληθυσμού.

 

Όπως αναφέρει, μάλιστα, η γαλλική ιστοσελίδα Slate, όλο αυτό παραπέμπει στην αμερικανική ταινία «Idiocracy», όπου ο πρωταγωνιστής υποβάλλεται σε πείραμα και ξυπνά το 2505, όπου παρατηρεί ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη είναι σε χαμηλά επίπεδα επειδή οι ευφυείς άνθρωποι έπαψαν να τεκνοποιούν και μόνο οι λιγότερο ικανοί εξακολουθούσαν να κάνουν παιδιά