Βρέθηκε το συστατικό του κόκκινου κρασιού που χαρίζει μακροζωία

Αναζήτηση

Βρέθηκε το συστατικό του κόκκινου κρασιού που χαρίζει μακροζωία

Μην φοβάστε καθόλου να πιείτε ένα ποτήρι παραπάνω από το αγαπημένο σας κόκκινο κρασί – ερευνητές βρήκαν ένα συστατικό στοιχείο που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί που κατάφερε να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής στις μέλισσες.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Νορβηγία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησε να εξετάσει εάν το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής, να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την αντίληψη σχετικά με το φαγητό και τη κατανάλωση αυτού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ρεσβερατρόλη αύξησε τη διάρκεια ζωής των μελισσών έως και 38 τοις εκατό. Ανακάλυψαν, ακόμη, ότι μείωνε την όρεξη των μελισσών καθώς το συγκεκριμένο συστατικό μείωνε την ικανότητα αίσθησης των γευστικών κάλυκων.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη ποσότητα του ‘ζαχαρούχου νερού’’ το οποίο κατανάλωναν οι μέλισσες μόλις τους χορηγούνταν δόσεις ρεσβερατρόλης.

Οι μέλισσες κατανάλωναν έπειτα από την δόση ρεσβερατρόλης μικρότερη ποσότητα νερού με ζάχαρη, και έτσι ουσιαστικά μειωνόταν η ανάγκη κατανάλωσης της συγκεκριμένης ‘τροφής’.

Προς το παρών, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ρεσβερατρόλη συνδέεται με την κατανάλωση θερμίδων. Ο περιορισμός της θερμιδικής πρόσληψης έχει ήδη δειχθεί ότι επιμηκύνει τα χρόνια ζωής συγκεκριμένων ειδών.

Η ρεσβερατρόλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λειτουργεί κυρίως μέσω της ενεργοποίησης καναλιών σηματοδότησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης "Έχει επίσης δειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει και αντιοξειδωτική δράση και να προστατεύσει τον οργανισμό από βλάβες στο νευρικό σύστημα και από το οξειδωτικό στρες."

Παρόλο που οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι εάν ισχύουν οι ανωτέρω συνδέσεις και στους ανθρώπους, οι έρευνες που διενεργήθηκαν σε ανθρώπους έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη όντως μείωσε την όρεξη των υποκειμένων.

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί και από προηγούμενες έρευνες ότι αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών καθώς και ότι καταπολεμά τη παχυσαρκία στους λεμούριους.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει, πλέον, μία πιο συγκεκριμένη θεωρία: ο κύριος λόγος για τον οποίο η ρεσβερατρόλη δεν αυξάνει τα χρόνια ζωής και άλλων οργανισμών ενδέχεται να είναι το στρες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε πρόσφατη έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Aging.

http://www.medicaldaily.com/articles/12303/20120924/red-wine-compound-found-extend-life.htm#c6UjWPMWRqtszsXS.99